Mental jonglör med många bollar i luften
För allmänheten blev han känd som mannen med den intensiva blicken som fick mammor att glömma sina barns namn i SVT:s program Hjärnstorm. Tre böcker och många föreläsningar senare har Henrik Fexeus blivit en populär underhållare och författare. I vår är han aktuell med nya showen ”Sinnescirkus”.
26 mars 2010, uppdaterad: 28 maj 2013
Text: Astrid Feldreich
Foto: Per Dahl
Henrik Fexeus avböjer vänligt till kaffe – det har redan blivit ett par koppar på morgonen. Det är mycket nu. Skrivbordet vid nya kontoret på Mosebacke där han jobbar med sin nästa bok har stått tomt ett tag. Delvis på grund av tv-inspelningar, föreställningen Sinnecirkus och intervjuer som den här. Som om inte det vore nog ska Henrik leda ett nytt program i Kunskapskanalen – en nittio minuter lång talkshow med inbjudna gäster som tar upp lite tyngre ämnen.
– Jag har inte riktigt lärt mig att säga nej ännu, ler han.
Suggestioner är ett kraftfullt verktyg. Det förstod Henrik Fexeus tidigt. Men att han kunde kombinera sitt intresse för psykologi och teater och med en karriär upptäckte han först för sex år sedan. Då han Henrik precis avslutat ett vikariat om marknadsförare och informatör. I september 2004 stannade han upp och frågade sig själv: Vad vill jag göra med mitt liv egentligen?
– Jag insåg att jag hade en hel del praktisk kunskap i ämnet psykologi och förmågan att styra känslolägen, säger han.
Mest på kul testade han att sätta ihop en föreläsning i ämnet. Den gjorde naturligtvis succé. Föreläsningarna blev till kurser som blev till tvådagarsutbildningar.
– Någonstans kände jag att jag var rätt långt från mitt ursprungliga intresse. Så jag skrev ihop en pitch till ett underhållande tv-program som jag skickade till ett antal produktionsbolag. SVT nappade och vi gjorde en pilot av programmet, som senare blev Hjärnstorm i Norrköping. Samtidigt skickade jag in mitt första bokmanus, berättar Henrik.
En olycka kommer sällan ensam, och det gäller lyckligtvis även för framgång. Hösten 2006 stod Henrik med en tv-serie och två bokförlag som ville ge ut hans bok ”Konsten att läsa tankar”. De följande åren spelade han in två säsonger av Hjärnstorm parallellt med att föreläsa och skriva bok nummer två ”När du gör som jag vill”.
– Jag har alltid varit intresserad av psykologi och läst både böcker om och studerat ämnet på universitetet. Dessutom har jag alltid hyst en slags hatkärlek för trolleri. Men till skillnad från magiker letar jag efter det som är på riktigt, förklarar han.
Stora scenshower har också varit ett av Henriks mål i livet. Viljan att stå på scen och den exhibitionistiska ådran har han alltid haft. För drygt ett år sedan började han underhålla offentligt med sina shower. I vår kan den som vill uppleva Henriks illusionskonster live se hans föreställning Sinnescirkus som spelas på Wallmans Intiman i Stockholm. Bor man inte i huvudstaden får man vänta till hösten då det blir en Sverigeturné.
– Sinnescirkusen är en 2,5 timmar lång show där jag för första gången samarbetat med en regissör. Den innehåller helt nytt material, ingenting är gjort tidigare, säger Henrik hemlighetsfullt.
Han brukar ha en överenskommelse med publiken att de inte ska avslöja något av innehållet för sina vänner som ännu inte sett showen.
– Det är precis som att du inte vill veta vem mördaren är när du läser en deckare. Varje föreställnig är olik den andra. Men jag tar mig alltid mellan a och b med en publik. Att resan däremellan blir annorlunda varje gång är bara spännande. Jag måste ständigt ligga fyra steg före publiken. Det är en mental jongleringsakt, säger han.
När han föreläser för en ny grupp har han olika tekniker för att nå ut till alla deltagare.
– Jag brukar börja med att dra ett skämt för att känna av publiken. Men en grupp är alltid trubbig i sitt uttryck. Därför blir det alltid bara gruppbeteenden som dominerar. När jag sedan tar upp en enskild person på scenen är det en annan sak, menar han.
Ibland tror folk att Henrik bestämt innan vilka han bjuder upp på scen. Lösningen på det är lite oväntat - en tygkrokodil.
– Ingenting är uppgjort i förväg. Därför brukar jag kasta ut en tygkrokodil i publiken. Den första personen som fångar den får komma upp, säger han.
Henrik menar att vi alla har förmågan att läsa tankar. Faktum är att vi gör det hela dagarna. Upp till nittio procent av det vi sänder ut är ordlösa signaler som vi sällan är medvetna om. Ändå är det den ordlösa kommunikationen som skapar en relation. För att någon ska lyssna på oss måste vi först skapa en relation. Problemet uppstår när vi inte vet vilket intryck vi ger, eller om vi sänder ut felaktiga signaler.
– Så länge det jag säger matchar mitt kroppsspråk blir det sällan en konflikt. Det är när vi utstrålar något annat än det vi säger som det blir fel, säger Henrik.
Att förstå en annan människa är alltid en balansakt. Enkelt uttryckt gillar vi dem som är som vi. För att skapa en god relation är tricket att röra oss likadant, prata i samma takt och försöka sända ut likande signaler.
– Vem litar vi mest på i hela världen, frågar Henrik retoriskt. Oss själva naturligtvis. Näst efter oss själva litar vi på dem som påminner om oss, och som signalerar att de hör till samma flock.
Det betyder inte att man ska härmas in i minsta detalj. Och bara för att kollegan korsar armarna betyder inte det att han eller hon nödvändigtvis är arg. Ingenting är en isolerad företeelse. Tyvärr finns det inte ett facit som är enkelt och går att tillämpa på alla.
– Den personen kanske bara fryser. Eller så har hon kanske varit med om något innan hon mötte dig? Vi människor har en tendens att tro att vi är universums mittpunkt. Så är det tyvärr inte, säger Henrik.
En förutsättning för att vi ska kunna ha en god relation med någon, privat eller i jobbsammanhang, är att vi är överens i grunden. Om vi inte delar grundläggande värderingar kommer vi aldrig att kunna mötas och samarbeta.
– Därför är det bra att alltid börja med att hitta något som du har gemensamt med din medarbetare, och därefter gå vidare med övriga frågor, tipsar Henrik.
När jag frågar om han har en förmåga att läsa av människor bättre än andra svarar han:
– Jag har kanske en annan referensram, en annan typ av glasögon som gör mig lite mer observant. Till en början när man blir medveten om sitt beteende kan det vara svårt att ta in andra. Det är först när du kan ignorera dig själv helt och hållet som du kan ta in den andra personen och faktiskt höra vad den säger.
När en av Henriks shower har gått väldigt bra och publiken står upp och applåderar kan den som är observant se att han knyter båda händerna hårt för en kort sekund. Om du hade varit med bakom scenen innan föreställnigen skulle du ha kunnat notera precis samma händelseförlopp. Anledningen är att Henrik skapat ett mentalt ankare för när han känner sig laddad och oövervinnerlig.
– När vi tänker på något leder det till associationer som kroppen reagerar på rent fysiskt. Vi får höjd puls eller någon annan biologisk reaktion. Genom att styra våra tankar kan vi också påverka hur vi mår och ge oss själva en endorfinkick. Vi kan sammankoppla länken mellan tanke och känsla genom att förankra känslan i en rörelse eller ett ord som vi vanligtvis inte använder, förklarar han
– Därför knyter jag alltid händerna när jag får applåder i slutet av en föreställning för att memorera känslan i kroppen. Varje gång jag vill frammana samma känsla knyter jag bara händerna. Man kan ha olika rörelser för olika känslolägen. Om jag någon gång upplever att något är omöjligt är det bara att kunna plocka fram känslan igen, säger han.
Vill du testa själv? Tänk på ett tillfälle då du exempelvis var riktigt glad. Lägg därefter till ett sinne i taget för att återuppleva känslan. Fanns det någon speciell doft? Hur kändes solen mot huden den dagen? Spelades det musik eller hördes fågelkvitter? Därefter förankrar du känslan genom att göra något med kroppen, som att knyta handen eller säga något. Minneslänken blir på så vis stark mellan hur du kände då och rörelsen eller ordet.
Det är inte alla som känner igen Henrik Fexeus namn direkt, men samtliga lyser upp när jag nämner hans senaste bok ”Alla får ligga”. En titel som fastnar i minnet. Boken bygger på tekniker från hans två tidigare böcker men vinklat på temat raggningsknep.
– Jag funderade länge innan jag bestämde mig för att ge ut den. Jag ville inte mista min trovärdighet och bli ”liggarkillen” med hela Sverige för all framtid, säger han lite skämtsamt.
Men reaktionen på boken blev positiv. Henrik berättar att han har fått ett stort antal e-mail från nöjda läsare, lite förvånande mest kvinnor över 40 år. För alla som ifrågasätter om knepen verkligen fungerar intygar Henrik att han personligen testat alla metoder som finns i boken empiriskt. Han var singel flera år mellan bok ett och två – så han hade en del tid på sig att ta reda på vad som verkligen fungerar. Ambitionen har varit att göra boken lättläst och humoristisk.
– Jag hade ju ingenting att förlora på att testa. En del knep kan tyckas självklara och logiska. Egentligen handlar det bara om grundläggande psykologiska mekanismer, konstaterar han.
Just nu skriver Henrik sin fjärde bok (när han hinner vill säga) som kommer att bli mer personlig och blicka mot det inre. Den finns i bokhandeln vintern 2011.
– Det känns som om nästa bok avslutar serien som började med ”Konsten att läsa tankar” och fortsatte med ”När du gör som jag vill”. Med den här boken knyter jag ihop säcken.
Se alla inom temat här