Antalet KRAV-certifierade restauranger i White Guide ökar
Hållbarhet & Miljö I White Guide listas Sveriges bästa restauranger och i år är 600 restauranger med i den rikstäckande guiden som lanseras på White Guide Gala den 7 mars. Antalet KRAV-certifierade restauranger ökar för varje år. I år är 35 stycken KRAV-certifierade, jämfört med 31 förra året.
1 mars 2016, uppdaterad: 1 mars 2016
Det blir allt tydligare att restauranggäster efterfrågar ekologiskt på tallriken, vilket restaurngerna måste tillgodose. En av nykomlingarna bland de KRAV-certifierade restaurangerna är Ystad Saltsjöbad som certifierades under 2015. De köper in KRAV-märkta råvaror från lokala producenter. Peter Ferngård som är kökschef på Ystad Saltsjöbad menar att de måste lyssna på sina gäster när de utformar sina menyer. De har arbetat med KRAV-märkt och eko i mångar år och kände därför att det var dags att lyfta fram och visa sitt ekologiska utbud utåt. Några fler nykomlingar bland de KRAV-certifierade restaurangerna är Restaurang Volt i Stockholm och SK Mat & Människor i Göteborg.
Ansvar för mijlö och hållbarhet
Det är positivt för White Guide och för hela branschen att fler och fler restauranger KRAV-certifierar sig, menar Mikael Mölstad, en av White Guides grundare. Han räknar med att ökningen kommer att vara större till nästa år.
– Alla toppkrogar idag känner ett stort ansvar när det gäller hållbarhet i allt vad de gör – och ju viktigare råvarans kvalitet är desto viktigare är att de har koll på att det är hållbart och ekologiskt producerat. Bra krogar vill vara föredömen och gästerna förväntar sig också att de vet vad de serverar, säger Mikael Mölstad.
White Guide gala
På White Guide Gala den 7 mars på Kungliga Operan i Stockholm lanseras den tolfte upplagan av White Guide. Sveriges bästa restauranger koras och landets största restaurangupplevelser hyllas genom priser i olika kategorier. KRAV delar i samarbete med White Guide ut priset Årets hållbara gastronomi under White Guide gala den 7 mars. Vinnaren utses genom att nivån på certifieringen, det vill säga hur stor andel KRAV-märkt och ekologiskt som serveras på restaurangen, vägs samman med den poäng som delas ut i White Guide. De nominerade i år är:
- Dala-Floda Värdshus i Dala-Floda
- Eco by Strandnära i Mörbylånga
- Restaurang Hvita Hjorten i Lidköping
- Lilla Bjers Gårdskrog i Visby
Årets övriga kategorier
- Årets Restaurang
- Årets Banbrytare
- Årets Stjärnskott
- Årets Serviceupplevelse
- Årets Vinupplevelse
- Årets Ölupplevelse
- Årets Merroir Award
- Årets Terroir Award – Nominerade presenteras 17 februari
- Årets Värt en Resa
- Årets Hjärtekrog
- Årets Smakutvecklare i Livsmedelsbranschen
Dessutom delas följande tre personliga priser ut:
- Årets Global Gastronomy Award – i samarbete med Electrolux
- Årets Svenska Gastronomiska Hyllning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring
- Årets Rising Star
Se alla nominerade i respektive kategori på Whiteguide.se
KRAV-märken
Idag finns över 1 000 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror desto fler KRAV-märken:
- Ett märke = 25 % godkända produkter eller 15 godkända livsmedel
- Två märken = minst 50 % godkända livsmedel
- Tre märken = minst 90 % godkända livsmedel
Årets omslag av White Guide 2016-17 är ett collage av de fyra orden personlighet, förnyelse, hållbarhet och ambiance. Klottrat av några av Sveriges ledande krogpersonligheter.
Se alla inom temat här