Konjunkturen, klimatet och AI – utmaningar och möjligheter
Hållbarhet & Miljö Besöksnäringen i Sverige sysselsätter närmare 200,000 personer med en exportomsättning på 100 miljarder per år vilket gör den till en viktig basnäring. Konjunktursvängningar, politiska beslut, pandemi och AI - alla branscher möter sina utmaningar. Hur ser det ut för besöksnäringen i stort och för mötesindustrin i synnerhet?
Text: Katarina Niss
18 november 2024, uppdaterad: 18 november 2024
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, som företräder den svenska besöksnäringen, bevakar branschfrågor för att näringen ska ha de allra bästa förutsättningarna att växa. Det finns dock några utmaningar med rådande konjunktur och en pandemi i ryggen.
– På kort och mellanlång sikt handlar det fortsatt mycket om att hantera de kostnadsökningar som inflationen inneburit. Inköpspriserna är fortsatt på en väldigt hög nivå och många företag har dessutom skatteanstånd som ska betalas. Hushållen får i och för sig större marginaler tack vare ränte- och skattesänkningar, vilket är positivt även för besöksnäringen, men risken är att merparten av uppgången som väntas under 2025 sker i andra delar av ekonomin där konsumenterna dragit ner mer under inflationskrisen, säger Carl-Johan Swanson, kommunikationschef på Visita.
Kompetensförsörjning och kostnadsnivåer
Visita hjälper företagen inom näringen att utvecklas och har idag 6000 medlemsföretag med över 8500 verksamheter. Visita arbetar för att lagar, regler och affärsvillkor ska utformas så att näringen ges ännu bättre möjligheter som den tillväxt- och jobbmotor de faktiskt är.
– På lång sikt är kompetensförsörjningen en stor utmaning samt självklart den ökande internationella konkurrensen om besökare. Där behöver Sverige tänka om och satsa betydligt mer på att marknadsföra oss som besöksland. Det är också alldeles för dyrt att ha anställda i Sverige, vilket försvagar vår konkurrenskraft, säger Carl-Johan.
Tillväxten i Sverige har stått still de senaste två åren med en svag sänkning av BNP. Enligt siffror från Konjunkturinstitutet sker en långsam återhämtning under slutet av 2024, men det dröjer först till 2026 innan lågkonjunkturen räknas som över.
Konsumtionen i besöksnäringen har totalt sett hållit emot lågkonjunkturen överraskande bra hittills enligt Carl-Johan.
– Det är tydligt att människor fortsatt att prioritera besöksnäringens tjänster, även om tillväxten i näringen varit lägre än tidigare. Inom vissa segment har dock konjunkturen märkts betydligt tydligare. Konferensbranschen är ett sådant då den drabbas samtidigt av lågkonjunktur, inte minst från offentliga kunder, och av det faktum att man nu mycket enklare snabbt kan ställa om organisationens möten till digitala. Nu ser vi att konsumtionsvolymerna börjat sjunka bredare, i fler segment, än tidigare. Både hushåll och företag är pressade av höga kostnadsnivåer och det kommer att dröja innan räntesänkningar får reell ekonomisk effekt. Just nu bedömer vi att konjunkturen för besöksnäringen vänder framåt sommaren 2025, avslutar Carl-Johan.
Klimatsmarta lösningar en ödesfråga
En viktig utmaning i besöksnäringen är att hitta klimatsmarta lösningar som hjälper till att minska klimatavtrycket. Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, BFUF, har som vision att ”Besöksnäringen i Sverige utvecklas med stöd av vetenskaplig forskning och strategiskt utvecklingsarbete”. Det betyder att de ska främja vetenskaplig forskning, innovationer och utvecklingsprojekt som gagnar företag och anställda inom den svenska besöksnäringen och som ska bidra till en positiv utveckling av näringen.
Ett av projekten som beviljats stöd är Mittuniversitetets projekt ”Nudging, hur besöksnäringen kan uppmuntra till ett mer hållbart beteende”. Många företag inom näringen är små med färre än tio anställda och verkar inom naturturism. Destination Järvsö är en av aktörerna som medverkat i forskningsprojektet där man använt nudging i en strävan att ”knuffa” besökare mot hållbara val.
Resultatet landade i att deltagarnas beslut gick i en mer miljövänlig riktning. Studien visade att det går att förändra människors attityder när det ges möjlighet till reflektion till mer hållbara värderingar och beteenden.
Tydlig information som verktyg, om hur man kan resa miljövänligt till destinationen, i det här fallet Järvsö, fördelen med att handla lokalproducerat och hur man kan använda kommunikation och storytelling för att skapa en upplevelse som bidrar till att man gör klimatsmarta val.
Artificiell Intelligens i besöksnäringen
Något annat som kan vara både en utmaning och en möjlighet för näringen är Artificiell Intelligens. BFUF har beviljat medel till ett forskningsprojekt som handlar just om att utveckla kunskap om vad som händer när anställda i frontlinjen inom besöksnäringen får en eller flera AI-robotar som kollegor. ”Många arbeten i besöksnäringen är så kallade emotionella arbeten där vissa särskilda känslouttryck förväntas” enligt Karlstad Universitet som fördelats nästan 4 msek för detta projekt som är igång att starta.
Men vad är egentligen Artificiell Intelligens? Vi ställde frågan till Metagruppen, en digital mediebyrå som stärker företagens digitala närvaro.
– Jag definierar AI som ett verktyg som kan hjälpa mig och väldigt många andra branscher att bli mer kreativ och gå från A till B på ett snabbare mer effektivt sätt, samt leverera en bättre kundupplevelse, säger Patric Melander, SEO-specialist på Metagruppen.
Enligt Metagruppen står besöks- och mötesindustrin inför en spännande vändpunkt. AI är inte längre en avlägsen framtidsvision utan något som verkligen har möjlighet att omforma hela branschen. Från boutique-hotell till stora konferensanläggningar, från lokala guider till globala resebyråer – AI:s närvaro blir allt mer påtaglig och inflytelserik.
– Fördelen med AI är att den utmanar oss att tänka nytt kring hur vi levererar upplevelser, hanterar verksamheter och interagerar med gäster. AI erbjuder möjligheter att förstärka det som alltid varit branschens hjärta: personlig service och minnesvärda upplevelser. Samtidigt öppnar den dörrar till effektiviseringar och insikter som tidigare var otänkbara, säger Patric.
AI kommer sannolikt att ha en betydande inverkan på besöksnäringen på flera sätt, och här listar Metagruppen några av dem:
- Personalisering. AI analyserar gästernas preferenser och beteenden för att skapa skräddarsydda upplevelser och rekommendationer.
- Chatbots och virtuella assistenter. Dessa kan hantera kundförfrågningar dygnet runt, förbättra kundservice och minska arbetsbelastningen för personal.
- Prediktiv analys. AI kan förutsäga trender och efterfrågan, vilket hjälper företag att optimera prissättning och resursallokering.
- Automatisering. Rutinuppgifter som in- och utcheckning kan automatiseras, vilket frigör personal för mer värdeskapande interaktioner.
- Smarta hotellrum. AI-styrda system kan anpassa rumstemperatur, belysning och underhållning efter gästernas preferenser.
- Förbättrad marknadsföring. AI kan hjälpa till att identifiera målgrupper och optimera marknadsföringskampanjer.
- Reseplanering. AI-drivna plattformar kan föreslå personliga resplaner baserade på användarens intressen och budget.
- Förbättrad säkerhet. AI kan användas för att övervaka säkerhetssystem och identifiera potentiella risker.
- Språköversättning i realtid. Detta kan underlätta kommunikation mellan gäster och personal från olika länder.
- Dataanalys. AI kan bearbeta stora mängder data för att ge insikter om gästbeteenden och trender.
Besöksnäringen har definitivt potential att utnyttja AI på ett framgångsrikt sätt. Men för en framgångsrik implementation handlar det om mer än att bara införa den senaste tekniken.
– Det kräver även ett genomtänkt tillvägagångssätt som balanserar AI och dess innovation med branschens grundläggande värderingar – personlig service, autentiska upplevelser och gästfokus. För beslutsfattare och strateger inom branschen är det avgörande att förstå hur man kan utnyttja AI:s potential samtidigt som man navigerar utmaningarna, avslutar Marcus.
Visita:
Visita är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita tecknar branschens kollektivavtal och är en medlemsorganisation i Svenskt Näringsliv. Bland medlemmarna finns restauranger, hotell, campingplatser, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar.
BFUF:
Svensk besöksnärings eget verktyg för forskning och innovation. Syftet med BFUF är att främja vetenskaplig forskning och innovation inom besöksnäringen. De utlyser årligen forskningsmedel till forskningsprojekt som bidrar till näringens utveckling och arbetar långsiktigt för att få de bästa och mest meriterade forskarna att studera besöksnäringen. BFUF:s vetenskapliga råd bedömer ansökningar och stödjer BFUF:s styrelse i beslut om medel och initierar egna utvecklingsprojekt.
Metagruppen:
En fullskalig digital mediebyrå. MetaGruppen hjälper företag att stärka sin digitala närvaro genom SEO, Content Marketing, SEM, Paid Social, Webbproduktion och Sociala Medier. Vi skapar även professionella filmer för företag och erbjuder en studio perfekt för videoinspelningar. Med vårt familjära team arbetar vi nära våra kunder och kombinerar expertis med en avslappnad arbetskultur.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Breanäs Hotell Skåne
Hållbarhet & Miljö I nordöstra Skåne, vid vägs ände, hittar du Breanäs Hotell. Mitt i Sveriges sydligaste vildmark kan grupper spendera kvalitetstid tillsammans. Konferera, men också ta härliga promenader, bada bastu vid sjön och njuta av grönt och vilt på en plats där du lämnar ett minimalt avtryck på miljön.
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor På den vackra halvön Öijared, mellan sjöarna Mjörn och Sävelången strax utanför Göteborg, ligger Öijared Resort. En plats för möten och aktiviteter mitt i naturen, där Sveriges största golfanläggning länge lockat såväl konfererande grupper som privatresenärer – men där det finns så mycket mer!