Årets ekokock utses
Mat & dryck Nu är finalisterna till Årets Ekokock klara. Fyra kockar gör upp om titeln i Växjö den 11 september.
26 augusti 2015, uppdaterad: 26 augusti 2015
Det blir Patrik Sewerin från Gunnebo Kaffehus och Krog i Mölndal, Mats-Peter Kristiansen från Spira Food i Göteborg, Jacob Davidsson från PM & Vänner i Växjö och Fabian Olli Johansson från Lilla Bjers Gårdskrog på Gotland som tävlar mot varandra i Årets Ekokock 2015.
Tävlingen arrangeras av föreningen Ekokockar på uppdrag av KRAV. I uttagningen av de kockar som gått vidare har stor vikt lagts vid om de använder råvaror ur ett hållbart perspektiv i sina recept.
– Kockarnas matval gör skillnad för människor, djur och miljö. Med tävlingen Årets Ekokock vill vi uppmärksamma alla professionella kockar och restauranger som aktivt väljer KRAV-märkt och ekologiskt, säger ekokocken Ulrika Brydling som leder tävlingen med sin kollega Erik Måneld.
Årets Ekokock 2015 äger rum i konserthuset i Växjö den 11:e september med start klockan 11.30. Tävlingen är en del av det stora evenemanget MAT2015. Vinnaren kommer bland annat att bli KRAVs profilkock under det kommande året samt få köksknivar från J.A Sundqvist.
Förra årets vinnare Luqaz Ottosson från Lilla Bjers Gårdskrog skickar med ett tips till årets tävlande:
– Jag tror på att sätta sig in och verkligen få förståelse för råvarorna man jobbar med. Ta reda på hur de odlas, var och av vem. Att ha en nära kontakt med producenten tycker jag är jätteviktigt.
I Årets Ekokock 2015 är blomkål huvudråvara. Här är de fyra finalisternas tävlingsrecept:
Patrik Sewerin, Gunnebo Kaffehus och Krog: Höbakad blomkål med krämig svedjeråg, blåmusslor och torskrygg.
Mats-Peter Kristiansen, Spira Food: Svensk oxkind från gröna gårdar, rilette på dennes oxsvans, savoykål och blomkålsblast. Picklad blomkål, rökt blomkålspuré, samt en rostad kål- och purjolöksbuljong. Kallrörd grov äppelsenap.
Jacob Davidsson, PM & Vänner: Blomkål, Lök, Sej – Variation på blomkål tillsammans brynt lökcreme, rökt smörsås och mjölkpocherad sej.
Fabian Olli Johansson, Lilla Bjers Gårdskrog: Smörstekta samt örtfyllda kycklingvingar med blomkålskräm, fondrostad blomkålstjälk, öl- och majspanerade blomkålsbuketter. Serveras med blomkålscrudité, dill, kapris och brynt smör.
Se alla inom temat här