Stallhagen - ett växande mikrobryggeri med prisbelönt gastropub
Mat & dryck Mikrobryggeriet Stallhagen är Ålands enda bryggeri med en produktionsanläggning i Grelsby, några kilometer från Mariehamn. Bryggeriets grundidé var att tillverka goda hantverksöl främst för den åländska marknaden men med sina välsmakande produkter har företaget snabbt vunnit otaliga ölvänner även utanför Åland. I samma byggnad som bryggeriet finns Stallhagens restaurang, PubStallhagen, som flera år i rad har blivit prisbelönt för sitt sätt att lyfta fram närproducerade åländska matråvaror.
9 december 2016,
Mikrobryggeriet Stallhagen Ab grundades år 2004 av en grupp ölvänner och har i dag över 1600 aktieägare. Den ständigt växande efterfrågan och investeringar i utökad produktionskapacitet har medfört växande försäljningsvolymer och gjort varumärket Stallhagen välkänt.
”Hand Made – Slow Beer”
Stallhagens produktionsfilosofi bygger på naturliga råvaror av högsta kvalitet enligt ”Hand Made – Slow Beer”-principen. Samtliga öl från Stallhagen tillverkas manuellt från bryggningens första början till den färdiga produkten. Stallhagens bryggmästare väljer noggrant ut råvarorna och blandar varje bryggning för hand. Varje steg i processen, varje kokning och smakprov mäts och kontrolleras med ögat och händerna som verktyg.
Sedan 2008 är Mats "Matte" Ekholm ansvarig för produktionen och produktutvecklingen vid Stallhagen Ab. Han är utbildad bryggmästare och köksmästare vid Scandinavian School of Brewing i Köpenhamn.
PubStallhagen - gastropub vid bryggeriet
Stallhagens egen restaurang, PubStallhagen finns i samma byggnad som bryggeriet. Puben rymmer 60 gäster och är helt renoverad med ett modernt kök. PubStallhagen, som i flera år i rad har blivit prisbelönt för sitt sätt att lyfta fram närproducerade åländska matråvaror, drivs av krögarparet Christian Ekström och Johanna Dahlgren.
På restaurangen kan man smaka på alla ölsorter som finns i bryggeriets produktion och kombinera med passande mat. Menyerna varierar och bygger alltid på färska närproducerade råvaror, även ekologiska så ofta som möjligt.
Bryggeriguidningar och provsmakning
Bryggeriguidningar på Stallhagen anordnas året runt via PubStallhagen och lämpar sig perfekt för företagsgrupper, kompisgäng eller familjer. Sakkunninga guider berättar om:
- Bryggprocessen, råvaror och tillvägagångssätt
- Ölsorter och bryggeritraditioner
- Öl- och matkombinationer och smakupplevelser med öl
- Historia kring byggnaden, platsen och åländska bryggeritraditioner
- Stallhagens produkter
Under bryggeribesöket får man provsmaka Stallhagens lokalt producerade ölsorter på PubStallhagen.
Fakta
Stallhagens omsättning har över fyrdubblats sedan 2010. Efterfrågan på Stallhagens öl överstiger idag produktionskapaciteten - dagens 800 000 liter per år räcker inte längre till. Företaget genomför nu en aktieemisson till och med årsskiftet.
Stallhagens öl säljs, förutom på den åländska hemmamarknaden, på finländska fastlandet och i Sverige samt hos utvalda tax free butiker.
Utöver det etablerade standardsortimentet kommer Stallhagen varannan månad ut med olika sorters specialöl på fat. I Stallhagens produktionsprogam ingår också prisbelönta säsongsprodukter till julen och den årligen återkommande åländska skördefesten samt öl för andra specialtillfällen.
Läs mer om Stallhagen på http://www.stallhagen.com/
Se alla inom temat här