Helena Bergström Nutley – Folkkär skådespelare och stolt regissör
Nöje Helena Bergström Nutley har fler än en sträng på sin lyra och har med sin mångsidighet och sitt hårda arbete lyckats med bedriften att bli folkkär skådespelare, framgångsrik regissör och erkänd manusförfattare. Vägen dit har dock inte varit självklar när hon egentligen hade helt andra yrkesplaner. Idag älskar hon att växla skådespeleriet med att förmedla berättelser i sin roll som regissör och att skapa egna kreativa projekt där hon ofta blandar humor med svärta.
Text: Katarina Niss
26 november 2024,
Äpplet faller inte långt från trädet brukar det heta. Trots sina djupa rötter i skådespelartraditionen, född och uppvuxen i en teaterfamilj, så var skådespelare inte ett självklart yrkesval för Helena Bergström Nutley - idag en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Drömmen var i själva verket att arbeta med djur, helst som veterinär. Även om hon som femåring debuterade på scenen i en teateruppsättning såg hon sig inte som en teaterapa. Under ett år som utbytesstudent i USA väcktes dock skådespeleriet till liv och hon fick mersmak.
– En lärare bad mig göra en monolog och där någonstans väcktes min egen lust till skådespeleriet. Jag tror att jag hade förnekat den på grund av att jag är uppvuxen i branschen, säger Helena.
Väl hemma igen efter studieåret på andra sidan Atlanten sökte Helena in på Teaterhögskolan. Där och då föddes en skådespelarkarriär som hittills varat i fyrtio år.
Skådespelaren och regissören
Helenas cv är långt och vittnar om en gedigen etablering i skådespeleriet men även som regissör. Hon har gjort otaliga roller på scenen och medverkat i ett fyrtiotal filmer och blivit prisad med Guldbaggar, medalj av kungen och i mitten på nittiotalet framröstad av svenska folket till århundradets skådespelare. Många minns Helenas älskade karaktär Fanny i filmerna om Änglagård, eller som den ensamstående mamman i den oerhört populära ”Black Jack” som kretsade kring knepiga ämnen som fasta förhållanden och lösa förbindelser. Men senare åren har hon gått en del ifrån skådespeleri till mera av regissörsarbete.
– Jag är skådespelare i grunden men jag märker att jag identifierar mig mer som regissör som ibland är skådespelare istället för tvärtom. Det är absolut det bästa beslutet jag fattat, att börja regissera och få göra mina egna projekt, säger hon bestämt.
Helena beskriver den positiva känslan av att ha huvudansvaret och hur arbetet som regissör frigör möjligheter att berätta olika historier utan att bli styrd. Som skådespelare är man helt beroende av andra och oavsett om du står för pjäsens berättelse så behöver du leverera.
– En pjäs som berättar något som jag inte till hundra står för är svårt. För mig är det viktigt att fundera över vilket budskap jag förmedlar, vad det egentligen är jag vill kommunicera, slår Helena fast.
Den manliga blicken
Helena drar sig inte för att ta upp brännande ämnen och gestaltar berättelser både med humor och svärta. ”Se upp för Dårarna” var hennes första film som regissör. Hon beskriver hur hon ville göra en film för allas döttrar och mammor, där filmen har den kvinnliga blicken och inte den manligt traditionella. Även om Sverige har kommit långt med jämställdhetsfrågor jämfört med många andra länder så är den manliga blicken alltid närvarande och nästintill cementerat.
– Det var underbart att regissera Mia Skäringers arenaföreställning ”No more fucks to give”. Det var det en sådan befrielse att få arbeta med de här frågorna med så mycket humor som inte heller duckade för det allvarliga, berättar Helena.
Hon pratar snabbt och rappt och det märks att det här är frågor som engagerar henne. Just nu när världen översköljs av manliga världsledare som startar krig och elände är det viktigare än någonsin med det kvinnliga perspektivet.
– Man behöver inte vara Einstein för att förstå att vår värld skulle se helt annorlunda ut om kvinnor var med och styrde, menar hon.
Vid fyllda 60 år upplever Helena sig som stark och har inget behov av att vara till lags. Som kvinna i en mansdominerad bransch har hon under sin långa karriär mötts av män som ifrågasatt varför hon är arg när hon i själva verket varit engagerad och målinriktad. Hon beskriver hur kvinnor i en ledarroll allt som oftast får tackla olika män och ”spela spelet” för att komma framåt. Det är något hon själv tröttnat på och driver istället sina egna projekt.
Helenas förebilder och stoltheter
En av Helenas starka förebilder är hennes första mentor, Ernst-Hugo Järegård, en av landets främsta skådespelare på sin tid. Han gick sin egen väg och var på en och samma gång både uppriktigt burdus och belevad gentleman.
– Ernst-Hugo tog sig an mig när jag var ung skådespelare och boostade mig att inte ta skit. Hans uppmaning var att inte lägga för mycket vikt på vad andra tycker, för då vågar man inte göra någonting. Det tackar jag honom för, säger Helena.
Det hon är mest stolt över i sin karriär är att hon tog beslutet att börja regissera och förstås samarbetet maken Colin Nutley. Att de har fortsatt att arbeta tillsammans under alla år trots att de ofta fått utstå kommentarer och gliringar genom åren, främst i media och ibland från branschen men väldigt sällan från publiken. Publiken har istället med stor uppskattning omfamnat filmerna som Colin regisserat med Helena som huvudrollsinnehavare.
En betydande person i Helenas liv var även skådespelaren och sångaren Richard Wolf.
– Jag saknar honom varje dag, han var en av mina absolut bästa vänner. Vi kunde prata om allt och jag saknar våra samtal, säger hon.
På frågan om det finns någon roll hon har saknat att göra kommer svaret efter en stunds eftertänksamhet.
– Jag har fått göra så många fantastiska roller genom åren. Jag har ju till och med spelat Hamlet men just nu skulle jag ju inte tacka nej till en komplex stark kvinnokaraktär som driver historien framåt och som får vara allt. Rolig, aggressiv, glad, ledsen, smart och som får vara den ålder jag är. De rollerna växer inte på träd. Men jag hoppas och drömmer om att den dyker upp. Då skulle det kännas viktigare än någonsin att spela, avslutar Helena.
Helena Bergström Nutley
Gör: Skådespelare och regissör.
Gift med den brittiske regissören Colin Nutley och har spelat ett flertal huvudroller i hans filmer, till exempel Änglagård, Black Jack, Under solen och Sprängaren. Helena Bergström har jobbat på både Dramaten och Stockholms stadsteater såväl som på Vasan och Oscarsteatern i uppsättningar som Hamlet, Trettondagsafton och Piaf. Regissör av filmerna Se upp för dårarna, Så olika, Julie, En underbar jävla jul, Vilken jävla cirkus, Dancing Queens.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Såstaholm Hotell & Konferens Stockholm norra
Konferenspärlor För 100 år sedan var Såstaholm ett pensionat för berömda skådespelare. Idag är herrgården en scenkonstinspirerad mötesplats där du och din grupp kan bli en del av historien. Här kan du spränga gränser för det kreativa och bli en stjärna i gruppen.
Vidbynäs Gård & Konferens Stockholm södra
Konferenspärlor En halvtimmes bilresa från Stockholm, mitt i Sörmlands böljande landskap vid sjön Turingen, ligger vackra Vidbynäs Gård. Hit kommer ni som är på jakt efter en avkopplande konferensanläggning med tid för teambuilding, utveckling och reflektion.
Hotel 1622 Skåne
Konferenspärlor Strax söder om Helsingborg, i Rydebäck, med havet och stranden som närmaste grannar ligger Hotel 1622. Ett spa-hotell för vuxna som erbjuder 34 vackra rum och tre möteslokaler i en historiskt spännande miljö. Hit kommer man för att njuta, koppla av, äta och dricka gott och mötas.