Toppturer i Kittelfjäll – inte bara för proffs
Att Kittelfjäll skulle vara en plats som bara passar väderbitna veteraner och "skibums" är en myt.
6 september 2013, uppdaterad: 6 mars 2015
TEXT: MALIN SVENSSON
– Toppturer är inte bara för proffs, försäkrar Stefan Lundin som är skidguide på Kittelfjäll Adventure.
Här i det lappländska bergsmassivet sex mil från norska gränsen erbjuds även nybörjarlektioner och turer för medelgoda skidåkare. Vill man anstränga sig mer så sätter man stighudar på skidorna och går uppför berget. På toppen kan man grilla barbequespett eller skåla för ett bra jobb med hummer och champagne. Allt behöver inte vara jobbigt i vildmarken.
Runt Kittelfjäll finns upp till 40 åkbara bergstoppar inom ett par mils radie. Det högsta berget har en fallhöjd på närmare 900 meter. Till topparna tar man sig enklast med helikopter. Påstigning sker utanför Hotell Kittelfjäll mitt i byn. Man kan välja enstaka lyft, en halvdag med tre lyft eller en heldag med fem i norra Europas största område för helikopter- och offpiståkning.
– Här får du troligtvis världens billigaste heliskiing, säger Tyler Curtis på HeliNord som flyttat från Kanada till Kittelfjäll för toppskidåkningen – och flickvännen.
Orörd natur för sig själv
Även om det ser smalt och brant ut i bergen när vi roterar i luften så är det inte ovanligt att få 40 meter breda pudertäckta vidder att carva i fullt ut helt för sig själv.
– Att komma ut i orörd snö är närmast meditativt. Man tar skidåkningen till en helt ny nivå, säger Stefan Lundin.
Att ta sig upp med helikopter är helt väderberoende. Å andra sidan finns det många toppar som passar för olika väder. Man kan också ta sig till offpistområdena med en Catski, en ombyggd bandvagn.
– Fast man måste inte ta sig till kalfjället om det är dåligt väder. Skogsåkning i den lågalpina regionen kan vara minst lika spännande, säger Kittelfjäll Adventures skidguide Sven Olofsson som samtidigt berättar hur de kombinerar skidåkning med och snö- och lavinkurser och teambuilding.
Stora expansionsplaner
I byn går två långa släplifter uppför bergskammen. Här finns fem pistade och 37 opistade nedfarter som erbjuder både snällt och hårt lutande skogsåkning, drop, korridorer och hopp. Nu planeras en tredje släplift som kommer gå ända upp till toppen på 800 meter och med det får Kittelfjäll de längsta nedfarterna i Sverige efter Åre.
Byns eldsjäl Patrick Berg har stora planer – från mer tillgänglig skidåkning till bättre boende och service inför kommande vintersäsong. Andelsstugor med 50 nya bäddar byggs och Hotell Kittelfjäll får 23 nya rum och lägenheter, som även utökas med en större restaurang och lounge, en ny bar och en utbyggd terrass för afterski-band med vy mot hela bergskammen.
– Här är det enkelt att kliva på olika skidaktiviteter och man slipper vänttider. Vi vet också att afterskin och festen inte blir bättre någon annanstans än här. Det håller ihop gruppen från början till slut, säger Patrick Berg.
Om Kittelfjäll |
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Såstaholm Hotell & Konferens Stockholm norra
Konferenspärlor För 100 år sedan var Såstaholm ett pensionat för berömda skådespelare. Idag är herrgården en scenkonstinspirerad mötesplats där du och din grupp kan bli en del av historien. Här kan du spränga gränser för det kreativa och bli en stjärna i gruppen.
Vidbynäs Gård & Konferens Stockholm södra
Konferenspärlor En halvtimmes bilresa från Stockholm, mitt i Sörmlands böljande landskap vid sjön Turingen, ligger vackra Vidbynäs Gård. Hit kommer ni som är på jakt efter en avkopplande konferensanläggning med tid för teambuilding, utveckling och reflektion.
Hotel 1622 Skåne
Konferenspärlor Strax söder om Helsingborg, i Rydebäck, med havet och stranden som närmaste grannar ligger Hotel 1622. Ett spa-hotell för vuxna som erbjuder 34 vackra rum och tre möteslokaler i en historiskt spännande miljö. Hit kommer man för att njuta, koppla av, äta och dricka gott och mötas.