Teleborgs slott - från kärleksnäste till konferenshotell
Slott & Herrgårdar Teleborgs slott ser ut som ett riktigt sagoslott och även dess historia känns som en saga. Här har rymts ett trotsigt kärlekspar, en hemlängtande egyptier i kamelpäls och en hel hög svårfostrade societetsflickor.
Text: Kristin Fridholm
6 september 2012, uppdaterad: 17 juni 2013
Vad ger man en kvinna som har allt? Ett slott kanske? Det var i alla fall vad Greve Fredrik Bonde gav sin unga hustru Anna Koskull i morgongåva efter deras bröllop. De båda släktena var mycket förmögna och slottet sägs ha kostat drygt 192 000 kronor att bygga. En ansenlig summa då år 1900, men för Fredrik var endast det bästa gott nog åt hans Anna.
Under de år som Fredrik och Anna fick tillsammans använde de Teleborgs slott som sommarbostad. Då historien bakom de bådas äktenskap var något prekär fick de inte mycket besök utan levde relativt ensamma i slottet med sitt tjänstefolk. Det var nämligen så att Fredrik var gift och hade fem barn innan han träffade Anna, och skiljde sig för hennes skull. Dessutom var han 30 år äldre än Anna och de hade träffats genom att Annas far på sin dödsbädd bad Fredrik bli förmyndare åt hans barn. När Anna växte upp ledde förmyndarskapet så småningom till kärlek.
Historiska namn
Idag är slottet omvandlat till en modern hotell- och konferensanläggning som är öppen året runt. Av de totalt 29 rummen är sex stycken sviter. Slottet har fem konferensrum och en stor festsal för större arrangemang. I september invigs även det gamla brygghuset. Där blir det fyra dubbelrum samt café och restaurang med lättare rätter. De olika rummen i slottet och i de två intilliggande grindstugorna bär namn hämtade ur slottets spännande historia. Efter att Fredrik Bonde dött bodde Anna Koskull ensam på slottet tills hon avled endast sex år senare. Men slottet fortsatte att locka till sig karismatiska personligheter.
Fredriks brorson Christer Bonde ärvde slottet och valde till en början att hyra ut det till en kvinna vid namn Elsa Kellander. Hon startade ett flickpensionat tillsammans med sin egyptiske make Abdulla el Kirsch. På pensionatet fick flickorna lära sig språk, litteratur och uppförande. Ändå lyckades aldrig den gode Abdulla el Kirsch anpassa sig till det svenska klimatet och efter att ha tillbringat ett antal år här – ständigt iförd kamelpäls mot kylan – flyttade han tillbaka till sitt hemland och Elsa lade ner pensionatet. Efter det flyttade Christer Bonde in med sin familj.
Äldre och nyare historia
På 1960-talet köptes så slottet av Växjö kommun och Växjö universitet och trots att det emellanåt användes som kontor och för representation kom det att sakta förfalla och tappa en del av sin charm - tills den dagen Maria Runosson och en väninna letade efter en lokal för en gemensam 40-årsfest.
– Jag älskade genast slottet och fick en massa idéer om hur man kunde rusta upp det. Fastighetsbolaget gillade mina tankar och det hela slutade med att jag fick ta över driften som vd. Vi började renovera en våning per år och idag har vi både hotellrum, restaurang och eget restaurangkök i de gamla vackra salarna, berättar hon.
Historien är alltjämt en viktig del i Teleborgs slotts verksamhet och Maria och övrig personal ger gärna gästerna en rundvandring i den anrika byggnaden. De berättar såväl den äldre historien som den lite nyare, om hur det är att arbeta med ett modernt bo-på-slott-koncept.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Såstaholm Hotell & Konferens Stockholm norra
Konferenspärlor För 100 år sedan var Såstaholm ett pensionat för berömda skådespelare. Idag är herrgården en scenkonstinspirerad mötesplats där du och din grupp kan bli en del av historien. Här kan du spränga gränser för det kreativa och bli en stjärna i gruppen.
Vidbynäs Gård & Konferens Stockholm södra
Konferenspärlor En halvtimmes bilresa från Stockholm, mitt i Sörmlands böljande landskap vid sjön Turingen, ligger vackra Vidbynäs Gård. Hit kommer ni som är på jakt efter en avkopplande konferensanläggning med tid för teambuilding, utveckling och reflektion.
Hotel 1622 Skåne
Konferenspärlor Strax söder om Helsingborg, i Rydebäck, med havet och stranden som närmaste grannar ligger Hotel 1622. Ett spa-hotell för vuxna som erbjuder 34 vackra rum och tre möteslokaler i en historiskt spännande miljö. Hit kommer man för att njuta, koppla av, äta och dricka gott och mötas.