”Pandemin har öppnat en kreativ kran”
Mötestrender
Han är framtidsspanaren som aldrig använder bilder i sina digitala föreläsningar och som gärna sneglar på skickliga youtubers för inspiration.
KonferensVärlden har träffat kommunikatören och föreläsaren Per Schlingmann, som ser en helt ny värld av möjligheter i pandemins spår.
– När den gängse bilden av världen utmanas börjar vi tala, läsa och diskutera – det är produktivt, säger han.
Text: Mia Bornberger
21 oktober 2021,
Han var under många år Moderaternas chefsstrateg, statssekreterare och partisekreterare och hade en nyckelroll i samband med partiets förnyelseprocess. Numera driver Per Schlingmann en egen kommunikationsbyrå och han har även skrivit flertalet böcker. Den senaste, ”Corona Express – En liten bok om världen efter pandemin”, beskriver det vi just nu befinner oss i: en tid av omställning och avancerad digital förändring – men på andra områden en tillbakagång.
– Skälet till att jag och Kjell A. Nordström skrev den här boken är att vi båda tycker att det är otroligt spännande med framtidsfrågor. Pandemin är som ett slags skenande tidsmaskin. Vad händer egentligen när man fattar beslut utifrån hur man tror att världen kommer utvecklas, snarare än där man står idag? Jo, man fattar faktiskt oftast bättre beslut, säger han.
Mötesbranschen var redan före pandemin inne i en stor förändringsprocess och den naturliga frågan att ställa sig blir naturligtvis: Vad händer nu? Enligt Per Schlingmann finns det mycket hoppfullt att ta fasta på. Det totala mörker som infann sig under 2020 har förvandlats till mer optimism, menar han.
– Syftet med boken är att inspirera både företag och människor att aktivt fundera på hur man kan anpassa sig och forma samhället till att bli mer på människors villkor. Självfallet kommer vårt sätt att mötas att förändras och vi kommer få se stor uppfinningsrikedom här. Pandemin har öppnat en kreativ kran. Vi har fått smak för flexibilitet, våra möjligheter vidgas i hur vi kan organisera våra liv och arbeten, säger Per Schlingmann och fortsätter:
– När man stängde för internationella flyg trodde många företag att det var omöjligt att jobba med försäljning, medan andra tryckte på gaspedalen och använde de plattformar de hade och visade att det gick utmärkt. När den gängse bilden av världen utmanas börjar vi tala, läsa och diskutera – det är produktivt.
Enligt Per Schlingmann främjar den digitala världen på flera sätt behovet av fysiska möten. Som exempel lyfter han fram dejtingsajten Tinder och Apple, där den sistnämna länge lagt stora resurser på fysiska event för att åstadkomma lojalitet, inspiration, upplevelse och energi. Mer slentrianmässiga möten kommer dock få stå tillbaka för kvalitativa fysiska möten.
Det digitala rummet ställer även större krav på ett kreativt och visionärt ledarskap för att nå ut till medarbetare och andra. Per Schlingmann medverkar bland annat i TV4:s nyhetspanel och han menar att det digitala rummet kan behöva lite scenkonst, förmågan att berätta på ett sätt som fungerar på skärmen. Själv tittar han ofta på skickliga youtubers som i hans tycke har en ton som är helt avvikande från den ledare i traditionella
företag och organisationer använder. Själv använder han aldrig bilder när han föreläser digitalt.
– Både Zoom och Teams är utformade så bilden man presenterar tar över helt på skärmen. Själv blir man minimerad till en knappnåls storlek. Bilden i det fysiska mötet ger däremot ofta talaren stöd. Där blir bilden istället en tillgång.
Många av oss tenderar att bli mer stillasittande av distans-arbete. Kommer folkhälsan försämras överlag?
– Det är en oerhört angelägen fråga. Undersökningar visar tydligt att människor rör på sig väsentligt mindre när de jobbar på distans än på kontoret, vilket är paradoxalt. Vid arbete hemma frigörs 60–90 minuter per dag som skulle kunna fyllas med rörelse eller motion.
– Ansvaret förskjuts från det gemensamma till dig som individ, din egen rörelse och i förlängningen din egen livslängd. Det finns nu intressant forskning kring fenomenet ”zoom fatigue”, som innebär en trötthet, utbrändhet kopplad till digitala möten. Vad händer när man ser en bild på sig själv åtta timmar om dagen och sitter i konstanta videomöten? Det är inte hälsosamt, så är det bara. Det digitala rummet skapar fantastiska möjligheter men genererar också nya psykosociala utmaningar.
Hur ser framtiden ut för coworking?
– Det fanns en oro förra året att hela idén med coworking höll på att vattnas ur, men jag skulle säga att framtidsscenariot är precis tvärtom. Vi kommer arbeta från flera olika ställen: det traditionella kontoret och hemmet så klart, men också allt från coworking till kaféer och bryggan, var man väljer att vara helt enkelt. Företagen kommer också ha färre anställda, jobba mer i nätverk och med frilansare vilket talar för coworking. Jag besökte nyligen The Park i Stockholm, det var toppen – och smockfullt.
Om Per Schlingmann
Ålder: 51 år.
Familj: Hustru, två döttrar.
Bor: Stockholm.
Aktuell med: Boken «Corona Express – En liten bok om världen efter pandemin». Per har sammanlagt skrivit åtta stycken böcker.
Gör: Författare, föreläsare och rådgivare med lång erfarenhet inom både politik och näringsliv. Driver egen kommunikationsbyrå samt är delägare och rådgivare i flera företag, bland annat ginmärket Smoky, frisörplattformen Voady och onlinerådgivaren Wisory.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Såstaholm Hotell & Konferens Stockholm norra
Konferenspärlor För 100 år sedan var Såstaholm ett pensionat för berömda skådespelare. Idag är herrgården en scenkonstinspirerad mötesplats där du och din grupp kan bli en del av historien. Här kan du spränga gränser för det kreativa och bli en stjärna i gruppen.
Vidbynäs Gård & Konferens Stockholm södra
Konferenspärlor En halvtimmes bilresa från Stockholm, mitt i Sörmlands böljande landskap vid sjön Turingen, ligger vackra Vidbynäs Gård. Hit kommer ni som är på jakt efter en avkopplande konferensanläggning med tid för teambuilding, utveckling och reflektion.
Hotel 1622 Skåne
Konferenspärlor Strax söder om Helsingborg, i Rydebäck, med havet och stranden som närmaste grannar ligger Hotel 1622. Ett spa-hotell för vuxna som erbjuder 34 vackra rum och tre möteslokaler i en historiskt spännande miljö. Hit kommer man för att njuta, koppla av, äta och dricka gott och mötas.