Moderna möten med historiska vingslag
Slott & Herrgårdar Det vimlar av historiska herrgårdar och slott i Sverige och många av dem drivs som konferensanläggningar och tar dagligen emot kunskapstörstande konferensdeltagare med moderna krav på tekniska lösningar och ändamålsenliga lokaler. Vi har kikat närmare på tre av Mälardalens anrika anläggningar, där moderna möten utvecklas i en historisk kontext.
Text: Katarina Niss
2 november 2023,
Lejondals Slott, för sagolika möten
Lejondals Slott är det tegelröda sagoslottet med tinnar, torn och en vacker slottsträdgård som speglar sig i intilliggande Lejondals Sjön omgiven av naturreservatet i Bro. Egendomens historia sträcker sig hela vägen tillbaka till tidigt 1400-tal och har genom åren förädlats till vad det är idag, ”A British experience on the Swedish countryside” med nyöppnat spa, 102 hotellrum, 18 mötesrum och såklart alla de vackra salongerna och chambre séparées.
Slottet välkomnar sina gäster till en grön oas och kan stoltsera med ett nyöppnat spa där pool och bastu har utblick mot sjön. På gården finns även ett Manor House, en herrgård som går att hyra om man vill mötas helt ostört.
På frågan vad som utmärker Lejondals Slott så kommer svaret raskt och bestämt.
– Vår fantastiska personal! Deras förstklassiga service utgör grunden för våra nöjda gäster, säger Robert Gynne, slottets Destinations Director.
Stockholm Meeting Selection är en familj av unika destinationer i Stockholmsområdet. De har idag elva slott, herrgårdar och spa-hotell och Lejondals Slott är senaste förvärvet.
– Att få addera ännu ett drömslott till vår familj av drömdestinationer var en självklarhet! Vi har storslagna planer för slottet och har redan renoverat flera mötesrum, hotellrum och såklart öppnandet av The Manor House Spa. Samtidigt fortsätter utvecklingen av vårt koncept där vi med inspiration av det bästa från England skapar upplevelser för våra gäster. I höst har vi öppnat upp för spaweekends med en engelsk touch, med brittisk champagne, en ”full English breakfast” och en Afternoon Tea som är värt en omväg, säger Robert.
Vi har ett ansvar att förvalta det arv som finns på våra destinationer samtidigt som vi har ansvar att kunna leverera på den höga nivå våra gäster förväntar sig av en modern mötesplats, säger Robert.
– Vi tar tillvara slottets historiska charm när vi renoverar. Vi ser att det moderna mötet är så mycket mer än ett mötesrum med fyra väggar och teknik. Hos oss är dagens teknik, ergonomi och ventilation viktigt samtidigt som vi värnar om det historiska arvet, säger Robert.
– Det viktigaste för oss är att våra gäster får en upplevelse utöver det vanliga när de är hos oss. Att de får ta del av livets goda - varje dag! För att kunna vara en levande plats på en historisk plats krävs det att våra destinationer lever och de som möjliggör detta är vår fantastiska personal som alltid får möjligheten att utvecklas och testa sina idéer hos oss, avslutar Robert.
Fakta:
Slottet är ett av Sveriges yngsta och stod färdigt 1892, och uppfördes av friherrinnan Louise De Geer (1856-1935). Arkitekt var professor Isak-Gustaf Clason(1856-1930), som även ritat Hallwylska palatset och Nordiska Museet. Byggnadsstilen är övervägande Wasastil, även om man kan se influenser av andra stilar. Louise, född Sparre, utsmyckade sitt slott mycket vackert, och du finner släktvapen från de båda släkterna Sparre och De Geer. År 1914 sålde Louise slottet, och det har därefter haft ett flertal ägare.
Haga Slott, platsen för nya tankar och idéer
Haga slott ligger vackert och rofyllt beläget mitt bland de bördiga åkermarkerna strax utanför Enköping. Hagas slottspark är en utmärkt plats för rekreation, inspirerande samtal och aktiviteter. Slottet har som ambition att vara som ett växthus där nya tankar och idéer frodas och gror. Ett levande slott där historiens vingslag vävs samman med moderna bekvämligheter och en touch av lantlig lyx skapar en harmoni för alla sinnen.
Här finns 83 bekväma gästrum och 18 välutrustade och moderna konferensrum fördelade i 4 flygelbyggnader. I själva slottet finns de flesta av de vackra sällskapsrum som alla inbjuder till långa samtal och trevlig samvaro. Här finns även ett nytt fantastiskt spa som konferensgästen har fritt inträde till.
Fördelen med att konferera på Haga Slott är många, enligt Johanna Algers Bran, vd på slottet.
– Vår styrka ligger i den personliga atmosfären och kombinationen av lantlig lyx med hållbarhet i fokus som Haga Slott har. Ett grönskande slott med alla bekvämligheter man önskar sig och med den lantliga känslan som ger ett lugn som annars är svårt att hitta. En oslagbar kombination om vi själva får säga det, säger Johanna.
Det goda köket erbjuder kulinariska upplevelser med menyer som skiftar utifrån vad de lokala producenterna från Fjärdhundraland har att erbjuda. Det finns fler fördelar med Haga Slott. Den fina spa-delen som är tillgänglig för hotellets alla gäster, trevliga loungeytor där man kan njuta av slottets egen champagne och den vackra slottsparken. Haga ligger under en timmes bilfärd från Stockholm vilket uppskattas av många grupper.
Haga Slott jobbar varje dag med att skapa rätt förutsättningar för gästerna som kräver ett modernt möte i den historiska miljö som slottet har.
– Vi tror på förändring, att skapa nya förutsättningar och att utvecklas med vår samtid därför ser vi oss själva som ”det levande slottet”. Vi har implementerat alla de moderniteter som krävs för dagens moderna möten i våra konferenslokaler, men vi ser även att kombinationen av det enklare, naturliga- och i våra ögon mer lantliga kan ge en väldigt skön balans till den moderna tekniken, säger Johanna.
Vi tycker det är viktigt med bekvämlighet, sköna soffor och vackra rum där kristallkronor möter äppellådor, en opretentiös miljö där man känner sig som hemma.
Den tekniska utvecklingen går fort. Går det att kombinera senaste tekniken utan att ”förstöra” känslan av de historiska vingslagen?
– Absolut, det gäller dock att välja rätt saker. Vi försöker bevara tyngden av det historiska, det som utgör stommen i byggnaderna, stuckaturer, öppna spisar och golven som bidrar till känslan av historiens vingslag. Vi ser att våra byggnaders historia är det som gör oss unika- alla slott har olika personligheter, och vi vill bevara detta i samklang med de bekvämligheter som gäster idag önskar. Det bästa betyg man kan få, är en gäst som inte vill åka hem, och det är vad vi eftersträvar, säger Johanna.
Fakta:
Haga Slott har anor från 1400-talet. Kung Karl Knutsson (Bonde) ägde tidigare den mangårdsbyggnad som låg här. Slottet har ägts av släkterna Tre Rosor, Stenbock, Natt och dag, Mörner, Falkenberg och Posse. Haga Slott är ett verk i italiensk senrenässans, och färdigställdes 1670 av Nicodemus Tessin d. ä. 1924 köpte Hotell- och Restaurangförbundet Haga för att använda det som sommarhem för sina medlemmar. På 1940 talet blev Haga mentalsjukhus fram till 1962. Slottet stod sedan öde fram till 1984 då Diös AB köpte Haga och öppnade 1990 en modern hotell- och konferensanläggning. 2017 köptes Haga av Lyckornagruppen som ägs av en stiftelse som har renoverat och utvecklat Hagas koncept till att bli ett levande slott, fullt av grönska, aktiviteter och bekvämligheter för alla möten.
Villa Aske, oas med smak av Italien
Renässansvillan Villa Aske ligger vackert vilande mitt bland åkrar och skog dryga 30 minuter från både Stockholm och Arlanda, i Mälardalen. Här finns idag 88 hotellrum och totalt 150 bäddar, 7 konferenslokaler, varav den största rymmer 150 personer.
– Vår anrika historna både syns och känns på Villa Aske. Stället byggdes redan från början för umgänge under njutbara former och mat, dryck och samtal har alltid fått stå i fokus. Då som nu. Och därför hyllar vi vår unika historia genom att erbjuda konferenser, event, bröllop och fester med en italiensk inramning och känsla. Det faller sig mycket naturligt, det sitter i väggarna, säger Lina Wigh, marknadschef på Villa Aske.
Villa Askes byggnad utmärker sig eftersom det är den enda i sitt slag i Sverige. Det är liksom Italien på riktigt – en florentinsk renässansvilla utslängd mitt i det svenska böljande landskapet, med ett perfekt läge nära Arlanda och Stockholm.
– Men det som också utmärker Villa Aske är känslan på plats. Vi svenskar fullkomligt älskar Italien och kan inte få nog av det italienska köket. Och visst är det många i vår bransch som också flörtar med det italienska köket. Men vad är grejen med Italien? Är det maten, vinet eller språket? Eller kanske temperamentet, frågar sig Lina.
Villa Aske vill ge sina gäster inspiration och ”trygghet” att känna sig precis så där skönt ”osvensk” och de jobbar efter devisen ” Släpp ut din inre italienare”.
– Det är just den atmosfären vi vill skapa på Villa Aske. Att du känner dig varmt välkommen till oss och att du verkligen känner ”Mi Casa Su Casa”. Allt sker i en italiensk skön kontext, säger Lina.
Villa Askes historia lirar fantastiskt ihop med moderna möten. Här finns moderna möteslokaler med uppdaterad teknik och problemfria förutsättningar för effektiva möten. Ett möte på Villa Aske börjar redan när man kliver in i receptionen och pågår oavbrutet tills det är dags att säga ”arrividerci”. Och det kanske är efter en dag i mötesrummet som de historiska vingslagen gör sig mer påmind.
– I våra salonger, matsalar och på vår italienska piazza går det inte att missta sig vad Villa Aske är och hur vår historia flätas in i allt som våra gäster upplever. En genuin miljö som inte är överdriven utan bara känns självklar. Och det är ofta i just dessa miljöer, med en skön hemma-hos-atmosfär, som mötet ofta fortsätter, säger Lina.
Ett viktigt inslag i ett lyckat möte är att umgås under aktiva former. Vi erbjuder mängder av aktiviteter som har italiensk inramning. Här kan du till exempel baka din egen pasta, stoppa salsiccia, bli en Campione (kung i köket) eller helt enkelt erövra hela Villa Aske som nyutsedd Gudfader. Du kan smaka av italienska viner under vägledning av vår sommelier eller tillsammans räta ut frågetecknen runt ”Italiens champagne”.
–Du behöver inte åka långt för att uppleva en bit av Italien. Släpp ut din inre italienare på Stockholms närmaste palazzo. Benvenuto! avslutar Lina.
Fakta:
Villa Aske ritades av en italiensk arkitekt för över 200 år sedan med en florentinsk renässansvilla som förebild. Historien om dagens Villa Aske börjar i Italien och staden Turin år 1772 då Carlo Francesco Bassi, arkitekten till dagens Aske, föddes. Och för att göra en lång och händelserik historia superkort var det självaste Gustav III, den svenska teaterkungen, som förde Carlo Bassi till Sverige. Byggnaden uppfördes i början av 1800-talet efter att Carlo Bassi utbildat sig till arkitekt i självaste italienska huvudstaden Rom.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Såstaholm Hotell & Konferens Stockholm norra
Konferenspärlor För 100 år sedan var Såstaholm ett pensionat för berömda skådespelare. Idag är herrgården en scenkonstinspirerad mötesplats där du och din grupp kan bli en del av historien. Här kan du spränga gränser för det kreativa och bli en stjärna i gruppen.
Vidbynäs Gård & Konferens Stockholm södra
Konferenspärlor En halvtimmes bilresa från Stockholm, mitt i Sörmlands böljande landskap vid sjön Turingen, ligger vackra Vidbynäs Gård. Hit kommer ni som är på jakt efter en avkopplande konferensanläggning med tid för teambuilding, utveckling och reflektion.
Hotel 1622 Skåne
Konferenspärlor Strax söder om Helsingborg, i Rydebäck, med havet och stranden som närmaste grannar ligger Hotel 1622. Ett spa-hotell för vuxna som erbjuder 34 vackra rum och tre möteslokaler i en historiskt spännande miljö. Hit kommer man för att njuta, koppla av, äta och dricka gott och mötas.