Matfilosofi med gästen i centrum
Mat & dryck En välutvecklad matfilosofi där hållbarhetens alla aspekter finns med som likvärdiga delar. Specialdesignade menyer just för din grupps önskemål med utgångspunkt från de härodlade grönsakerna, lokala råvaror och ett hållbart fiske. Mitt i västsverige där vackra skogar, ängar ramar in byggnaden från sent 1800-tal kan du njuta och koppla av – för på Två Skyttlar står du som gäst i centrum.
Text: Helena Wikström
20 april 2022,
”För oss är mat personligt! Mat är kärlek, det är ett hantverk som vi sätter stor stolthet i att producera och presentera till våra gäster. Det bygger på relationer, till våra gäster, mellan oss som arbetar tillsammans, till våra leverantörer och till våra producenter.” Det här är en del av den noga utformade matfilosofi som Två Skyttlar arbetar med. Här ska det vara glädjefyllt att slå sig ned till bords, och de som lagar maten har roligt tillsammans.
Emma Fyman är kökschef och kock på Två Skyttlar och när Emma komponerar en meny handlar det om att ha gästen i fokus, det handlar om god service och om att mat är något mycket mer än att bara bli mätt.
– Det handlar om så mycket! Hur det ser ut på tallriken, stämningen i lokalen och om hållbarhetens alla aspekter, säger Emma.
Hållbarhet för Två Skyttlar handlar om både ekonomisk, social och klimatmässig hållbarhet. Det handlar om hållbarhet mot gästen, hur personalen arbetar tillsammans och hur man behandlar råvarorna.
Att arbeta med konferensgäster är en fördel när det gäller hållbarhetsaspekten gentemot gästerna säger Emma:
– Det är möjligt för mig att skräddarsy en meny när jag känner till gruppens preferenser och önskemål.
Skräddarsydda menyer
Emma läser på om gästerna – har de varit här tidigare och vad tyckte de i så fall om? Är gruppen sådan att de gillar matmässiga utmaningar eller är det en grupp som känner sig tryggast med något välkänt. Utifrån detta så skräddarsyr hon en meny som ska passa just en viss grupp.
– Jag värderar inte deras önskemål och val! Det finns inga gäster som är mer ”spännande” att laga mat till. Det här är centralt i vår matfilosofi: här finns inget utrymme för några egon! säger Emma.
En konferensgäst äter fler än ett mål under sin vistelse och alla måltider ska vara positiva för gästen. Emma berättar att man arbeter oerhört mycket med utvärdering och gör kontinuerliga reflektioner kring vad som var lyckat och vad man måste ändra på.
– Vi utvärderar och följer upp hela tiden. Vi vill vara säkra på att vi verkligen följer vår filosofi, fortsätter hon.
Idag har många gäster önskemål om specialkost. Man är vegetarian, vegan eller vill helt enkelt undvika vissa råvaror. Emma menar att det bara finns två vägar att gå för att hantera detta:
– Antingen måste man göra det fullt ut – specialkosten måste vara på samma nivå som den ”vanliga”. Eller så ska man inte tillgodose specialkost alls. På Två Skyttlar har vi givetvis valt att göra det fullt ut!
Härodlat på egen mark
En viktig del i Två Skyttlars matfilosofi är att använda sig av ”härodlade” grönsaker. Härodlat är en grönsaksodling på anläggningens egen mark, som drivs av en grönsaksodlare som arrenderar marken och sedan säljer grödorna till Två Skyttlar.
– Tillsammans skapar vi ett kretslopp, där vårt organiska avfall går tillbaka till odlingen som näringsrik bokashi, förklarar Emma.
Att utgå från härodlade grönsaker är en självklarhet för Två Skyttlar men också en utmaning.
– De flesta kockar är vana vid att utgå från det animaliska proteinet. Att utgå från en pumpa istället, kräver lite kreativitet och nytänk, säger Emma.
Men hon är glad att deras idé med härodlat tvingat fram ett nytt sätt att tänka och arbeta på. Det ger dem dessutom en fördel just när det gäller specialkoster, basen är densamma – härodlade grönsaker.
Att servera fisk på ett hållbart sätt är också en utmaning som Emma har som sitt stora fokusområde.
– Vi har börjat jobba med hel bifångstfisk som en del i lösningen på problemet. Vi styckar ner hel fisk och använder olika delar i olika rätter, berättar Emma.
Ett vibbrerande modernt kök
Maten som serveras på Två Skyttlar vill Emma beskriva som väldigt fri. Fri och inspirerad av en massa olika kök.
– Jag har arbetat väldigt mycket i USA och är influerad av det amerikanska sättet att se på mat. San Fransisco och New York, där jag bott och arbetat, är ju en smältdegel av så många olika matkulturer, säger Emma.
Mat som vibbrerar av spänningen när olika kulturer möts och hittar en harmoni, men för den skull inte är spretig. Och där givetvis det nordiska finns med som en del av den hållbara sprakande helheten.
– Hantverk och råvaror är grunden för vårt arbete, men vi arbetar mycket med smaker, höga smaker. Vi vill gärna att våra gäster ska komma ihåg vår mat! säger Emma.
Två Skyttlar ligger mitt i västsverige, mindre än en timma från både Göteborg, Landvetter och Borås. Här har samma ägarfamilj bedrivit konferensverksamhet sedan 1986 med en uttalad hållbar matfilosofi. Anläggningen har 7 mötesvåningar med flertalet grupprum för att varje grupp ska kunna konferera i fred och på sitt sätt utan att störa andra. Här finns 60 hotellrum i avskildhet med naturen precis utanför dörren. Här kan du både äta, sova och arbeta på ett hållbart sätt.
Läs vidare
Två Skyttlar
Konferensplatser: 120 Bäddar: 104
Två Skyttlar hittar du vid Kinna mitt i Västsverige - bara 50 minuter från Göteborg, 35 minuter från Landvetter och 30 minuter från Borås. Här ligger vårt hotell vackert inramat av skogen, ängarna och sjön. En plats för dig att andas in lugnet i naturen och låta de vackra omgivningarna fylla dig med ...
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Breanäs Hotell Skåne
Hållbarhet & Miljö I nordöstra Skåne, vid vägs ände, hittar du Breanäs Hotell. Mitt i Sveriges sydligaste vildmark kan grupper spendera kvalitetstid tillsammans. Konferera, men också ta härliga promenader, bada bastu vid sjön och njuta av grönt och vilt på en plats där du lämnar ett minimalt avtryck på miljön.
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor På den vackra halvön Öijared, mellan sjöarna Mjörn och Sävelången strax utanför Göteborg, ligger Öijared Resort. En plats för möten och aktiviteter mitt i naturen, där Sveriges största golfanläggning länge lockat såväl konfererande grupper som privatresenärer – men där det finns så mycket mer!