Mat för finsmakare
Mat & dryck Kulinariska upplevelser med lokala råvaror i centrum, innovativa smakkompositioner och traditionella tekniker, serverade i miljöer som förhöjer matupplevelsen. KonferensVärlden har besökt fyra anläggningar som alla har en guldkant kring maten.
Text: Mia Bornberger
11 november 2024,
Villa Anna – måltider och möten med mersmak
Bland kullerstensgator och praktfulla byggnader, ligger en plats där mat, historia och personlig service förenas i en mycket lyckad kombination. Hos Villa Anna i centrala Uppsala har en gastronomisk resa pågått i 15 år, med säsongens råvaror och omsorgsfullt tillagad mat i blickfånget. Miljön kring hotellet är lugn och rogivande och dess spännande historia bidrar till den speciella karaktären. Från att ha varit en privatbostad till flickskola och kyrkolokal, har byggnaden omvandlats till ett hotell med restaurang och konferensrum, passande för såväl bröllop och privata tillställningar som konferenser och möten. Med närhet till Arlanda och storstadsregionen blir hotellet ett smidigt val för gäster från hela landet.
I centrum för upplevelsen står maten, och allt från konferensfikat till de eleganta middagarna tillagas med stor omsorg och kreativitet. Restaurangen rymmer 34 platser, och festvåningen kan ta emot upp till 87 gäster. Vinkällaren fungerar som chambre separée och är flitigt bokad för både möten och privata middagar där upp till 16 personer kan njuta av den intima atmosfären.
Josefine Milton, vice vd för Villa Anna berättar:
– Vart man än vänder blicken så finns det något härligt att titta på, från konst till vacker inredning, det är så otroligt fint här. Villa Anna tillhör ingen kedja, det är ett mysigt och personligt ställe med en lyxig och skön ”hemmahos” känsla. Och hos oss blir det aldrig tråkigt, det är ju delvis restaurangskramlet som gör att man trivs.
Under tre specifika datum i november tar köket ytterligare steg i sin kreativa resa genom att servera en gästspelmeny inspirerad av Uppsalas då pågående ljusfestival. Menyn, som är en hyllning till ljuskonstverken, bjuder på överraskande smakkombinationer och innovativa sätt att använda råvaror. Upplevelsen är inte bara en middag, utan ett konstnärligt uttryck där maten reflekterar konsten och gästerna kommer garanterat bli mäkta imponerade över det smakfulla och annorlunda konceptet.
Villa Anna är en självklar favorit för både lokalbor och andra besökare och vare sig det handlar om en middag, en konferens eller ett event, så skapas här en närvarande och varm känsla som stannar kvar långt efter att man har lämnat bordet.
Kulinariska rätter från Bjertorp Slott
Mitt i den bördiga Varaslätten, omgiven av skog och åkrar, möts tradition och nytänkande i en smakrik harmoni, där lokala råvaror spelar huvudrollen på varje tallrik. När hösten sveper in över landskapet är det inte bara naturen som skiftar färg – menyerna på Bjertorp Slott fylls med säsongens bästa ingredienser, plockade direkt från skafferiet runt knuten.
Med 110 år av historia i väggarna bjuder slottet nu in till en åttarätters jubileumsmeny som speglar både dess rika förflutna och dess moderna, högklassiga ambitioner. På menyn står rätter som rådjur med kantareller, mangold och kastanjer, och pilgrimsmussla serverad med kålrabbi, äpple och beurre blanc. Dessa kulinariska skapelser består av nordiska smaker med eleganta inslag från det franska och italienska köket, och varje tugga är en hyllning till det nära samarbetet med lokala producenter, där även öl och snaps från det närliggande Qvänum Mat & Malt lyfts fram.
Och med ett tydligt fokus på lokalproducerade råvaror, sin historiska miljö och sina smakrika menyer fortsätter Bjertorp Slott att utveckla sitt kök. Nya medarbetare med erfarenhet från bland annat Årets Kock, och en ny köksmästare, bidrar till att höja kvaliteten ytterligare. Även om ambitionen inte är att bli en Michelin-restaurang, är det tydligt att man satsar på att skapa minnesvärda smakupplevelser som lever kvar hos gästerna långt efter att de lämnat slottet. Om sällskapet vill kan de även hyra hela slottet för ett event på temat mat.
Den magnifika miljön och slottets fyra k-märkta matsalar, där originaldetaljer som mahognyväggar, bladguld och tidsenliga jugendlampor från familjen Littorins tid fortfarande pryder rummen, skapar en oförglömlig inramning för varje måltid. Slottets största matsal rymmer upp till 120 gäster, men för dem som önskar en mer intim och avskild upplevelse, erbjuds chambre séparée. Det är ett populärt alternativ för konferensmiddagar, ledningsgrupper, mindre bröllop eller andra tillställningar där gästerna vill ha en privat och exklusiv middag.
Om några månader övergår höstens färger långsamt till vinterns skimmer och då byter slottet skrud och förvandlas till en magisk plats där maten och miljön återigen anpassar sig efter den rådande årstiden.
Operahuset skapar ditt drömevent
När man träder in genom dörrarna får man genast känslan av att något speciellt väntar och i de tjusiga lokalerna samlas människor från olika hörn av världen, redo att delta i möten, konferenser och evenemang. Allt i en miljö som är lika imponerande som den är inspirerande.
Malin Norling, säljchef på Operahuset (före detta Operakällaren), beskriver en värld där möten och gastronomiska upplevelser smälter samman och med sin storslagna arkitektur och rika historia är det en perfekt miljö för både formella möten och avslappnade sammankomster.
– Operahuset är för många synonymt med en etablerad metropol och nöjesarena i Stockholm, hos oss är det full aktivitet i alla delar av verksamheten.
Hon stannar upp och sveper ut med armen i riktning mot de stora välvda fönstren:
– Titta bara på den fantastiska panoramavyn från vår underbara Operaterrass, omgiven av vatten och med det Kungliga Slottet i bakgrunden, mitt i Kungsträdgården. Här har man verkligen huvudstadens vackraste utsikt.
Operaterrassen är dock inte bara känd för sin hänförande utsikt, utan också för sitt utsökta eventkök, där gastronomiska upplevelser står i centrum. Kockarna här har en imponerande förmåga att skapa menyer som kombinerar det klassiska med det nyskapande och matens presentation är lika viktig som smaken och rätten blir som ett konstverk i sig.
– Det är just den unika kombinationen av gastronomi och stil som gör oss till en av Stockholms mest eftertraktade platser för alla typer av evenemang, säger Malin Norling. Från fräscha luncher till storslagna middagar, varje måltid skapar en naturlig brygga mellan gästerna. Och självklart jobbar vi så långt det är möjligt med lokala råvaror för att säkerställa ett hållbart tänk.
När dagens diskussioner och presentationer sedan avrundas, öppnar sig möjligheten att förflytta sig från Operaterrassen ner till den ikoniska nattklubben Café Opera, där nätverkandet fortsätter i en mer avslappnad form. På vägen dit kan deltagarna promenera genom Lagerlunden och njuta av en fördrink och en välkommen paus från stadens puls.
Med effektiva lokaler, modern teknik och ett engagerat eventteam som ser till att allt flyter på smidigt, kan gästerna fokusera på det viktigaste: att knyta nya kontakter, dela idéer och skapa framtida samarbeten.
Ett härproducerat hantverk
I Högbo Bruk, beläget i hjärtat av Gästrikland, möts mat och natur på ett unikt sätt. Här har man skapat en matupplevelse som inte bara handlar om att äta gott, utan även om att vara nära de råvaror som används. I de stora växthusen odlas grönsaker och örter som blir en självklar del av varje måltid och anläggningen har egen ostproduktion samt egen djurhållning vilket innebär fantastiska råvaror. Från köttförädling till grönsaksodling – allt sker på plats.
– För oss är det viktigt att hålla maten lokal och ansvarsfull, vilket också avspeglas i våra egna ostar och lufttorkade kött samt vårt eget bryggeri, berättar Tomas Lindqvist, vd på Högbo Brukshotell & Spa.
En middag i växthuset är något oförglömligt. Bland växter och stora glaspartier, som att sitta ute fast inne, kan upp till 200 gäster ta del av en magisk matupplevelse och atmosfären i växthuset skapar en naturnära känsla som förstärker smaken av de härproducerade rätterna.
I den närliggande bistron serveras enkla och välsmakande rätter, där allt från flatbread på gårdens eget tunnbröd till charkbrickor är noggrant utvalda och tillagade på plats. Anläggningens krögare Stefan Johansson står bakom varje smakupplevelse och sätter sin passion i att lyfta lokala smaker till nya höjder.
För konferensgäster erbjuds även aktiviteter på temat mat där det hållbara jordbruket är i fokus. Så ta gärna tillfället i akt och skapa något tillsammans med dina kollegor! Som exempelvis roliga och lärorika upplevelser som korvstoppning och gräddning av tunnbröd – där gästerna även får med sig det de har skapat hem.
Dessutom erbjuds gästerna en unik matresa genom «Made in Högbo», där man får följa råvarornas väg från jord till bord. Besök växthusen, ysteriet, charkuteriet och träffa djuren på gården. Det är en fascinerande upplevelse för alla matälskare och det ger en djupare förståelse för anläggningens filosofi om hållbarhet och lokala råvaror.
– Oavsett om du njuter av en fyrarätters middag med våra hemgjorda chokladpraliner som avslutning, eller kopplar av med en drink i baren där egenbryggd öl serveras, så garanterar vi ett minnesvärt besök hos oss. Varmt välkommen till en mötesplats, där kärleken till det lokala står i centrum och mat är en del av något större.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Breanäs Hotell Skåne
Hållbarhet & Miljö I nordöstra Skåne, vid vägs ände, hittar du Breanäs Hotell. Mitt i Sveriges sydligaste vildmark kan grupper spendera kvalitetstid tillsammans. Konferera, men också ta härliga promenader, bada bastu vid sjön och njuta av grönt och vilt på en plats där du lämnar ett minimalt avtryck på miljön.
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor På den vackra halvön Öijared, mellan sjöarna Mjörn och Sävelången strax utanför Göteborg, ligger Öijared Resort. En plats för möten och aktiviteter mitt i naturen, där Sveriges största golfanläggning länge lockat såväl konfererande grupper som privatresenärer – men där det finns så mycket mer!