Lyx på naturens och djurens villkor
Ängavallen är konferensanläggningen för den som värnar om att våra lantbruksdjur ska ha det bra och som vill ha ekologisk och närproducerad mat. Här, två mil söder om Malmö, är nämligen nästintill allt som serveras odlat, uppfött och producerat på gården och djurhållningen sker enligt etologins alla regler – läran om djurs beteenden.
Text: Kristin Fridholm
9 april 2013, uppdaterad: 17 juni 2013
– Djuren på Ängavallen ska alltid ha det så bra de bara kan. Vi har valt att satsa på gamla svenska lantraser som skogsfår, rödkullakor och linderödsgrisar som alla får växa upp i lugn och ro och med mycket utrymme, berättar Niclas Nordström, försäljningsansvarig för restaurang, hotell och konferens samt son till grundaren Rolf Axel Nordström.
Allt görs på gården
Av mjölken från gårdens kor produceras alla mejeriprodukter som används i restaurangen och som säljs i gårdsbutiken. Till skillnad från många andra mjölkgårdar har Ängavallen som policy att alltid låta kalven vara kvar hos sin mamma och dia från henne, så länge den själv vill. För att ändå kunna få mjölk till produktionen hålls ko och kalv skilda åt på natten så att kon kan mjölkas på morgonen – men de är aldrig på längre avstånd än att de kan se och höra varandra.
– Man skulle kunna tro att detta är stressande för djuren, men vi ser att kalvarna leker med varandra som om de vore på kalvdagis och korna vilar lugnt och verkar tycka att det är ganska skönt att få några timmars lugn och ro, säger Niclas.
Gårdens prickiga och ludna grisar går ute hela året. De har stora utrymmen att böka omkring i och föds upp på helt vegetariskt foder. Slakten sker i det egna gårdsslakteriet och är alltid helt stressfri, hävdar Niclas. Även allt bröd som serveras på Ängavallen kommer från eget bageri. Det bakas på mjöl från den egna kvarnen, som malts av den egenodlade ekologiska spannmålen.
– Vi är idag ett helt slutet system. Endast sådant som vin, te och kaffe köper vi in utifrån, säger Niclas.
Nyrenoverad herrgård
Hotelldelen på Ängavallen har 54 bäddar. Rummen håller högsta standard och sängarna bäddas med lakan av ekologiskt odlad bomull. Det senaste tillskottet i konferensdelen är den nyrenoverade 1800-talsherrgården som stod klar att ta emot sina första gäster i slutet av förra året.
– På Herrgården får mötesdeltagarna vara helt för sig själva. Både konferens och måltider sker i enskildhet med egen servitör.
Mycket fokus läggs naturligtvis på maten och Niclas rekommenderar exempelvis att prova sexrättersmenyn med ekologisk vinmeny.
– Vi vill att alla våra gäster ska få en hög kulinarisk upplevelse oavsett om de kommer i en grupp på 140 personer eller bara är två.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Såstaholm Hotell & Konferens Stockholm norra
Konferenspärlor För 100 år sedan var Såstaholm ett pensionat för berömda skådespelare. Idag är herrgården en scenkonstinspirerad mötesplats där du och din grupp kan bli en del av historien. Här kan du spränga gränser för det kreativa och bli en stjärna i gruppen.
Vidbynäs Gård & Konferens Stockholm södra
Konferenspärlor En halvtimmes bilresa från Stockholm, mitt i Sörmlands böljande landskap vid sjön Turingen, ligger vackra Vidbynäs Gård. Hit kommer ni som är på jakt efter en avkopplande konferensanläggning med tid för teambuilding, utveckling och reflektion.
Hotel 1622 Skåne
Konferenspärlor Strax söder om Helsingborg, i Rydebäck, med havet och stranden som närmaste grannar ligger Hotel 1622. Ett spa-hotell för vuxna som erbjuder 34 vackra rum och tre möteslokaler i en historiskt spännande miljö. Hit kommer man för att njuta, koppla av, äta och dricka gott och mötas.