Locka fram arbetsglädjen! - | Konferensvärlden
Reportage > Locka fram arbetsglädjen!

Locka fram arbetsglädjen!

Känns jobbet trist? Tar det emot att kliva upp och komma iväg på morgonen? Då är det dags att blåsa liv i arbetslusten igen! Läs mer>>

31 mars 2014, uppdaterad: 26 januari 2015

Text: Sandra Hiort

Med tanke på att vi tillbringar ungefär en tredjedel av vår vakna tid på jobbet så borde vi väl verkligen se till att ha roligt när vi arbetar? När man har kul får man mer gjort, blir mer kreativ, känner sig mindre stressad och kommer lätt upp och iväg till jobbet på morgnarna. Är man glad får man dessutom starkare immunförsvar vilket är bra för både dig och din arbetsgivare – eftersom friska, starka medarbetare ger lönsammare företag. Så… varför gick du till jobbet idag?

– Den frågan brukar jag ställa till personalen när jag föreläser på företag, säger Ewa Wigenheim som är livscoach, socionom, kommunikatör, PR-konsult och föreläsare.

– Varför gick du hit imorse? Och om du inte får svara ”för pengarna” – vad svarar du då?

Ibland blir det alldeles tyst när Ewa väntar på svaren där ute på företagen…

– För att hitta glädjen måste vi titta in i oss själva, lyssna på både hjärna och hjärta. Funkar inte kommunikationen mellan hjärna och hjärta då funkar inte vi. Då kommer det hela tiden att gnissla i dig – och nu i vårt samhälle som det ser ut idag så gnisslar det rejält. Det snurrar på så fort så att vi inte har tid med oss själva. Vi måsta stanna upp och stämma av. Hänga med i förändringar i oss själva, annars blir vi likgiltiga.

Till att börja med tycker Ewa att du kan fråga dig själv om du är på rätt arbetsplats.

– Överhuvudtaget finns det tre viktiga frågor vi borde fråga oss själva så gott som dagligen: Var är jag? Vad vill jag? Var ska jag?

När det gäller arbetet kan du ställa dig själv frågorna: Har jag roligt? Får jag växa? Får jag vara en del av någonting? Blir jag sedd? Bekräftad?

– Det finns undersökningar på hur ofta du får höra att du är bra på jobbet, vilket är alldeles för sällan. Det är ett basbehov – att bli bekräftad, sedd. Vi vill få vara med och påverka. Utvecklas, utmanas. Känna att vi betyder något som kollega och som del i en arbetsgrupp. Känna att ”jag är viktig”.

Självklart är arbetsglädje till stor del en ledningsfråga. Hur man som ledare ser på sin personal och hur öppen man är för att ta till sig av vad personal säger. Hur man leder företaget – öppet eller stängt. Men i slutändan så är det du som lever din situation, du som väljer hur du ser på saker, du som ansvarar för din inställning till vad du gör.

– Arbetsglädje är ett upplevt värde hos var och en. Även om man som arbetsgivare kanske skulle vilja skriva in i en arbetsbeskrivning att ”här vill vi att du ska vara glad” så går ju faktiskt inte det. Det handlar om vad DU upplever när du går till jobbet.

I din tankeprocess kan du ta hjälp av dessa tre steg:

1. Medvetenhet – inse att du själv har ansvar för ditt eget liv.

2. Acceptans – acceptera att det är som det är just nu.

3. Beslut – bestäm dig för något, ta beslut om vad du ska göra, och gå vidare. 

Men att gå vidare behöver inte handla om att byta jobb eller göra jättestora förändringar – det handlar om att identifiera sina behov. Komma fram till vad man behöver göra för att få dem tillgodosedda. Och sen se till att jobba aktivt mot det. Men visst kan förändringar vara läskiga, det är ofta därför vi väljer att fortsätta göra på det sätt vi gjort.

– Många säger till mig att ”jag vet inte vad jag vill men jag vet vad jag inte vill”. Vi är så beroende av trygghet, så rädda för att gå utanför trygghetszonen att vi helt enkelt inte vågar annat än att köra på – i värsta fall ända tills vi går in i väggen. Något som för övrigt många av dem som upplevt pratar om som ”det bästa som kunde hänt dem” efter några år, för att de då har blivit tvungna att fundera på vad de egentligen vill göra.

Är du ledare på ett företag kan du komma långt med att identifiera vad dina medarbetare drivs av – varför de gör det de gör.

– Alla företag kan börja tänka på och fråga var och en vad de drivs av. Jag är ingen HR-människa men jag vet att vi måste inspireras och motiveras för att må bra.

För att verkligen göra skillnad säger Ewa att man bör komma åt de inre drivkrafterna.

– När de inre drivkrafterna aktiveras händer det spännande saker. Historiskt sett har vi nästan alltid drivits av yttre drivkrafter som lön, mat på bordet, tak över huvudet… Men det är när de inre kickar in blir det intressant. Drivkrafter som självbestämmande, utmaningar och meningsfullhet – varför jag gör det jag gör. Det är då vi växer.

När du kan svara ja på frågan ”Är jag glad, lycklig – spritter det i hela kroppen?”, då är du, enligt Ewa, i rätt sammanhang.

– Och kan man inte få det man gillar mest på jobbet så kanske man kan göra mer av det på fritiden? Poängen är att du har alltid ett val, du är inte ditt jobb. Du är inte din familj. Du är inte ditt sociala sammanhang. Du kan välja till människor och du kan välja bort människor i ditt liv. Välj bort alla dem som trycker ner dig istället för att få dig att växa.

Om Ewa Wigenheim

Ewa Wigenheim är livscoach, föreläsare och utbildare. Hon har bland annat tagit initiativet till, och grundat, ABBA-museet, undervisat buddhistiska munkar i Laos och jobbat som konsult inom kommunikation. Vill du boka en föreläsning med Ewa, kontakta Lindau Artist & Talare, www.lindau.se.

 

EWA TIPSAR:

Hitta dina glädjeämnen

Gör en tidslinje över hur ditt liv har varit – dra ett streck med toppar och dalar över perioder. Fundera på vad du gjorde under perioderna? När det var toppar – vad var det som kändes bra? I dalar – vad var det som gjorde att det inte kändes bra? Det hjälper dig ta reda på vad du ska fokusera på eller undvika. Utgå från tidslinjen när du funderar över vad du vill göra mer av.

 

Utvecklas som individ

1. Fundera på vad du brinner för. När mår jag som bäst – vad gör jag då?

2. Tänk inte pengar – tänk bara på vad du tycker om – definiera.

3. Se möjligheter istället för rädslor.

OBS: Tänk som entreprenörer – de är redan framme vid målet i tankarna. Var vid i tanken – hur ska jag kunna sysselsätta mig med det jag tycker om? Finns det små möjligheter, stora möjligheter? Kan jag ha det som yrke, kan jag till och med starta eget? BESLUTA DIG för om du ska satsa. Och när du gör det – fundera på: Vad krävs för att jag ska kunna göra det? Vad behöver jag för att komma dit? När mår jag som bäst?

 

Stärk självkänslan för att våga ta steget

Tips på hur du stärker din självkänsla hittar du på www.lovetour.se.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.