Ljuvliga möten vid julbordet
Mat & dryck Det traditionella julbordet är starkt förankrat i den svenska folksjälen, men trots det så dyker det allt oftare upp otraditionella och annorlunda julbord med nya smakupplevelser, för att inte tala om den ökade medvetenheten om hållbarhet även kring måltiderna. Hur ska man tänka där?
Text: Katarina Niss
1 november 2022,
Måltiden har samlat människor sedan urminnes tider. Julbordet ger inte bara tillfälle att mötas kring dignande godsaker, utan rymmer även tid för reflektion och goda samtal. Det gäller inte bara inom familjen, utan även för företag som gärna kombinerar konferens med julbord som avrundning på året. Lite drygt hälften av alla svenska företag bjuder sina anställda på julbord varje år, enligt VD-tidningens undersökning för ett par år sedan. Det gör julbordet till en gemensam sak för de allra flesta och som nästan alla har en åsikt kring. Det går en tydlig linje mellan de grupper som efterfrågar traditionella julbord där allt det man förväntar sig ”måste finnas” och de andra som vill uppleva något nytt och oväntat.
En anläggning som under flera år fört in lyxiga delikatesser i det annars så traditionella julbordet är Friiberghs Herrgård, en liten pärla vid Mälarens strand. De erbjuder Mälardalens mest exklusiva julbord med havet som inspiration. På skaldjursjulbordet trängs eleganta delikatesser som ostron och hummer bredvid varandra på kyliga isbäddar. Havskräftor och krabbor i långa rader ger smaklökarna en rejäl dans redan efter första tuggan. Skaldjuren står självklart i centrum men även den traditionella skinkan finns med på ett hörn, likaså smakrika köttbullar, omeletter och sillar i långa rader.
Ett annat oväntat julbord men med en helt annan inriktning hittar vi på Boulebar i Stockholm. Här samsas franska delikatesser som lättrökt anka och cognacsflamberad oxfilé i en meny som serveras i omgångar vid bordet och avrundas med franska ostar, fikonkaka och crème brûlée. Julmiddagen går även att få helt vegetarisk. Ett nödvändigt inslag när man njuter av Boulebars franska julmiddag är ett parti pétanque. De nördiga bouleguiderna instruerar om regler och kuriosa och därefter följer en rafflande bouleturnering kollegor emellan.
Den som föredrar julsmaker klädda i grönt kan besöka den spännande restaurangen Växthuset i Stockholm. De erbjuder en åttarätters meny för den som vill njuta av helt växtbaserad mat med hållbara råvaror från de nordiska länderna. Växthuset har komponerat en meny som är grön, men med julens smaker.
Många besöker Sveriges äldsta stad Sigtuna i juletid för att vandra runt på den klassiska julmarknaden och titta på det stämningsfulla luciatåget som sakta skrider fram över kullerstenarna och kanske handla något från alla de knallar som säljer traditionellt hantverk. Här finns även Sigtuna Stadshotell som dukar upp till ett riktigt gourmetjulbord, serverat vid bordet. Alla tänkbara läckerheter radas upp, som hummer, löjrom och karljohansvamp från Sigtunas omgivande skogar. Som avrundning bjuds man på ost och sötsaker från det egna bageriet.
Tips för ett hållbart julbord
Med en ökad medvetenhet kring vår klimatpåverkan finns en del att tänka på för den som vill äta mer hållbart i jul. Både Naturvårdsverket och WWF visar med tydlighet hur vi kan minska vår påverkan på klimat och miljö bland annat genom att byta ut kött mot fisk och mera grönt på tallriken. Här följer lite fler tips att tänka på när du dukar upp ditt eget hemmajulbord i december:
- Välj ekologist och svenskt. Kaffe, russin, ananas och citrus är ofta hårt besprutade och det rekommenderas att välja ekologiska alternativ.
- Placera gröna rätter i början av julbordet och använd mindre fat till kött och fisk och fyll på när de tar slut.
- Låt julbordet domineras av gröna rätter och njut av rotfrukter och kål.
- Välj MSC- eller kravmärkt fisk. Fisk fångad i Östersjön som till exempel strömming kan innehålla miljögifter. Välj lutfisk som är MSC-märkt.Undvik att äta ål, den är på gränsen till utrotningshotad.
- Välj palmoljefria pepparkakor till glöggen.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Breanäs Hotell Skåne
Hållbarhet & Miljö I nordöstra Skåne, vid vägs ände, hittar du Breanäs Hotell. Mitt i Sveriges sydligaste vildmark kan grupper spendera kvalitetstid tillsammans. Konferera, men också ta härliga promenader, bada bastu vid sjön och njuta av grönt och vilt på en plats där du lämnar ett minimalt avtryck på miljön.
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor På den vackra halvön Öijared, mellan sjöarna Mjörn och Sävelången strax utanför Göteborg, ligger Öijared Resort. En plats för möten och aktiviteter mitt i naturen, där Sveriges största golfanläggning länge lockat såväl konfererande grupper som privatresenärer – men där det finns så mycket mer!