Kickoff med edge
Nöje Skaka liv i den vintertrötta kontorskroppen och få kreativiteten att flöda. Det är hög tid att ladda depåerna med en stärkande kickoff. KonferensVärlden har besökt fyra anläggningar som garanterat boostar deltagarna med energi, glädje och piggelinvitaminer. Prova att baxa guldtackor uppför såpade väggar vid Högbo Bruk, utmana kollegor och din egen höjdskräck i spektakulär klippklättring på Äventyrens Ö, laga rätt i matstudio under bar himmel i småländska Isaberg eller båtorientera och navigera bland skärgårdsöar i natursköna Marholmen. Låt äventyret börja!
Text: Mia Bornberger
5 mars 2018, uppdaterad: 5 mars 2018
Dynamiskt och närodlat i bruksidyllen
Strax norr om Sandviken, bara två timmar med bil från Stockholm, ligger idylliska Högbo Brukshotell, där vurmen för områdets närodlade mat går hand i hand med både adrenalinkickar, mentala utmaningar och rofyllt viloläge.
Vid Högbo Bruk lever gamla traditioner och nytänkande sida vid sida. Å ena sidan är bruket en stillsam miljö i falurött, där ankorna strövar fritt och fåren betar i grönskande hagar. Å andra sidan råder här febril aktivitet året runt. Högbo Bruk är en oas för rekreation men direkt utanför hotellrumsdörren väntar också spännande utmaningar i en kombo med riklig variation.
– Vi syr ihop kickoffer i alla storlekar och bjuder upp till minnesvärda äventyr på ytor som gör det mesta möjligt, oavsett vilken typ av kreativt möte det egentligen handlar om. Ett slags aktivitetsbuffé där fantastiska matupplevelser är en stor del i konceptet. Råvarorna kommer direkt från våra egna odlingar på bruket och allt närproducerat har vi samlat i varumärket Made in Högbo, säger Tina Entian, konferensansvarig på Högbo Brukshotell.
Teambuilding på hög nivå
På vintern ramas evenemangen självklart in med snötema med exempelvis vinterspel i slalombacken och after ski på logen. Högbo Brukshotell är också officiellt Vasaloppscenter där man med fördel kan lägga behövliga träningstimmar i längdspåret.
Under barmarkssäsongen kan man i stället öva sina färdigheter på två hjul i en av landets bästa mountainbikearenor, utmana anlagen för svindel i höghöjdsbanan eller pröva uthållighet och koordination i sann teambuildinganda i ”Fångarna på bruket”.
– ”Fångarna på bruket” är väldigt populärt. Lagen ska på två timmar klara så många stationer som möjligt och finalen avgörs vid en såpad vägg, en fängslande aktivitet kan man säga, utbrister Tina Entian leende.
Högbo Bruk sträcker ut sig över hela 2 500 hektar, där den naturbitne har paddling, vandring, bastubad och fiske alldeles runt knuten. Promenadslingan runt sjön är 3,5 kilometer och känner man för en paus under turen kan man med fördel ta ett dopp i grytan i någon av de vedeldade badtunnorna som finns utplacerade för en stunds skön avkoppling.
– Och vill man inte gå till fots så går det att få skjuts med häst och vagn eller rida ut i skog och mark med våra trygga islandshästar, berättar Tina Entian.
Fantastiska middagar
Men vad vore en händelserik dag utan en avslutning i samma anda. Här finns det mesta på menyn. Från en rykande ”Rockmiddag” à la 1970-tal, med liveband, jambalaya och kallt öl och lantvin direkt ur isade gitarrfordral – till en rundvandring på området, där man besöker djuren, ysteriet, bageriet och smedjan och därefter kalasar på allt det goda som både odlats och tillagats här.
- En äkta Högbo-middag betyder att man tar upplevelsen och historien bakom med sig till bordet, då smakar allt ännu bättre.
Högbo Brukshotell
Högbo Brukshotell ägs och drivs av hotellkoncernen Winn Hotel Group med huvudkontor i Gävle. Hotellet har 223 bäddar och 109 rum, restaurang, konferensavdelning med kapacitet för upp till 200 personer samt spa och 27-håls golfbana. I de två herrgårdarna finns också festvåningar för exempelvis bröllop och cateringverksamhet. Läs mer här
Spänning på hög nivå i skärgården
Hisnande upplevelser, oslagbar natur och välbehövlig avkoppling – men också en chans att lära känna kollegorna på riktigt. En kickoff på Äventyrens Ö får endorfinerna att jubla.
Efter att ha angjort bryggan och promenerat den korta biten till basecamp slår gästerna sig ner och njuter av väldoftande kaffe och nystekt strömmingsmacka. Den nervkittlande klippklättringen och high rope-banan hägrar bara minuter bort, men spänningen får vänta en stund. Först ska axlarna sjunka ner till ett avslappnat läge, kroppen gå ner i varv, och den där känslan av välbefinnande ska gest tid att infinna sig.
– Vi strävar efter att människor ska lära känna varandra på djupet och bygga upp tajta relationer i gruppen och det är här det börjar, säger Mimmi Dahlström, utbildningsansvarig och delägare i Äventyrens Ö.
Proffs på möten
Hon och maken Sören Dahlström, som båda är beteendevetare i grunden, köpte skärgårdsön Äventyrens Ö, eller Koholmen som den heter på kartan, för 23 år sedan och har sedan dess byggt sin verksamhet kring kommunikation och mänskliga möten. Resultatet har blivit en konferensanläggning med lika delar tuffa utmaningar som fokus på individen och gruppen i samspel.
– På en kickoff är det bra att börja med den sammansvetsande delen. Då får man skratta ihop, man höjer energin och tar den med sig resten av dagen. Sedan anpassar vi både aktiviteter och menyer efter säsong. Maten är närproducerad och garanterat fri från e-ämnen, fortsätter Mimmi Dahlström.
– Vi lagar den oftast i stora murricapannor över öppen eld och äter sedan utomhus vid långbord.
Spektakulär vägg
Äventyrens Ö är en sagolikt vacker idyll mitt i arkipelagen, bara 45 minuter från Stockholms city, men samtidigt långt borta från vardagsstressen. Ön är dryga kilometern lång och som mest ett par hundra meter bred. Naturen växlar mellan öppna gräsytor, sandstränder och blandskog. Från hängmattorna vid avkopplingsplatsen Energitanken på den västra sidan av ön ses Ålandsbåtarna majestätiskt glida förbi på sin rutt mot Mariehamn.
Utbudet av aktiviteter är minst lika storslaget som naturen: här kan man utmana sig själv i äventyrsbanan, som blir svårare och mer teknikkrävande ju längre man kommer. För den som vill ha mer av den varan finns också den spektakulära klätterväggen, där deltagarna bestiger en klippa och avslutningsvis firar sig fritt hängande i sin
sele ner mot vattnet, där en väntande båt står redo att landa i.
– De här äventyren kräver samarbete och vi anpassar kickoffen och programmet efter hur dynamiken i gruppen fungerar, säger Mimmi Dahlström.
- Vi pratar mycket om värdskap inom besöksnäringen och någonting händer här som gör att nästan alla gäster kramar oss, hela personalen, när de åker därifrån, det är nog ganska unikt för en konferensanläggning.
Äventyrens Ö
Äventyrens Ö håller öppet från maj till mitten av oktober och här finns konferenslokaler för upp till 100 personer. Anläggningen har totalt 210 bäddar, varav 40 inomhus. Det vanligaste alternativet är att man sover i lappkåta vid basecamp. Nytt är utegymmet ”Island workouts” med 36 olika stationer. Läs mer här
Full fart framåt i Roslagen
Action till max eller maximalt med relax? 30 meter från fastlandet i Stockholms norra skärgård
ligger Marholmen, en helt egen kontrastrik ö-värld med laserskytte, båtorientering,
äppellundar och egen vingård.
En ö med äventyrsbana och motionsspår, en annan ö för paintball och härliga grillaftnar och en tredje med äventyrsgolf och källarvåning inredd för tidernas tuffaste femkamp.
Det är vad som väntar den som väljer kickoff i ö-riket Marholmen i det vackra Roslagen, en knapp timme med bil norr om Stockholm.
Ovanpå actionpaketet kan man lägga till ett lyxigt spa med fullt utrustat gym, men framför allt ett personligt upplägg för att ge sammanhållningen bästa möjliga förutsättningar.
– Vi har 36 hektar att nyttja, leka och vara kreativa på och vi genomför alla aktiviteter i egen regi vilket ger oss en god inblick i vad vi erbjuder våra gäster, både i stort och smått. Det blir ett slags kvalitetssäkring för kunden, säger Peter Hedensjö, som är konferenschef på Marholmen.
Båtorientering bland kobbar
Oavsett på vilken av Marholmens öar man befinner sig så har man nära till hav, strand och badbryggor. En populär aktivitet är båtorientering, där deltagarna i små lättmanövrerade båtar med utombordare ska navigera tillsammans i stråken mellan kobbarna, hitta ett antal kontroller och lösa olika typer av uppgifter. Man utser kapten, navigatör och styrman och självklart någon som ansvarar för det goda humöret. Picknickkorgen är en obligatorisk medresenär på turen.
– Det är en häftig upplevelse som man tar med sig i livet, garanterat inte likt någonting annat, inflikar Peter Hedensjö.
Som gäst kan man välja att bo i enklare hus med braskamin, fabulös villa med 14 rum eller i det nybyggda hotellet, där alla rum har balkong eller altan. Vilket man än väljer så håller boendet hög standard, vissa hus har till och med en egen liten strand.
Konfererar gör man i någon av de åtta konferenslokalerna, där den största, Skeppet, tar upp till 180 personer. Den lite mindre Paviljongen har en stor terrass i söderläge, som gjord för härlig eftermiddagsfika.
En egen vingård
På ön är man ett med naturen, nära storstad och samhälle, men ändå långt borta från vardagsstressen. Strosa bland prunkande äppellundar, gröna promenadstråk eller besök den lilla vingården. Måltiderna serveras på restaurang Skärgårdsro och på sommaren även i det historiska kaféet Grosshandlargården. Roslagens egen matkultur är utgångspunkten, där allt lagas från grunden med säsongens råvaror.
- Under försommar, sommar och tidig höst dukar vi gärna upp en festlig och smakrik grillbuffé, och samma sak skulle kunna sägas när det gäller utbudet av aktiviteter – det är också färgstarkt, avslutar Peter Hedensjö.
Marholmen
1913 överlät grosshandlare Nils Berg ön Marholmen till LO, i syfte att den skulle bli ett vilohem för arbetarkvinnor. 1988 startades konferensverksamheten på ön. Författaren och illustratören Elsa Beskow och hennes make Natanael har bott och arbetat på ön. Konferensanläggningen Marholmen ägs och drivs i dag av fackförbundet Kommunal, via Marholmen Hotell och Konferens AB. Läs mer här
Kulinarisk kickoff med smak av Småland
Kicka igång våren med att tillaga en egen väldoftande trerätters middag över öppen eld – omgiven av
trolsk gran och tall. På Isaberg Höganloft är utomhusaktiviteter alltid inne.
Om Götaland vore ett hjul skulle naturreservatet Isaberg ligga något till vänster om navet, att resa hit från Göteborg tar bara två timmar med bil, från Malmö knappt tre.
Isaberg är främst känt för sin alpina anläggning, som är den största i södra delen av Sverige och en av de äldsta i landet. Här på småländska höglandet har skidentusiaster åkt utför sedan 1930-talet och varje vinter pratas det lika mycket skånska och danska som småländska i liftkön. Ett snöbollskast bort, i Hestra, utvecklas de internationellt kända handskarna som bär samma namn som orten, och som har kommit att bli fingrarnas bästa vän i backen.
Sommar och vinter
Sedan slutet av 1980-talet har Isaberg utvecklats för året runt-bruk. Där vintersporten tar slut tar sommaraktiviteter vid – och vice versa.
– Det händer på våren att man kan åka skidor på förmiddagen och spela golf på
eftermiddagen. Det är nog ganska unikt. Här blir friluftsaktiviteterna en del i konferensen och inte bara något man gör lite vid sidan om, berättar Annica Palmgren, marknadschef för restaurang- och konferensanläggningen Isaberg Höganloft, som också bedriver catering- och eventverksamhet.
Sju eldstäder
Isaberg Höganloft har gjort matlagningen till något av ett signum och erbjuder kurser i både kok- och grillkonst. ”En smak av småland” är ledstjärnan och maten som serveras är i största möjliga mån närproducerad och säsongsvarierad.
Ett populärt arrangemang för konferensgrupper och kickoffer är att tillreda sin middag tillsammans med restaurangens kockar, och det sker antingen inomhus eller utomhus i den relativt nya och unika Matstudio Skogen, som har hela sju eldstäder för deltagarna att samlas kring. Här finns också ”matsalen” med bänkar och bord för en lång härlig middag samt diskstation.
Gruppen hjälps åt med alla göromål, till-
lagar och spisar tillsammans under bar himmel och njuter av dofterna från skogen, ved som sprakar och smörstekt fisk. Sammantaget blir det en genuin lokal höjdpunkt.
– När vi hamnar tillsammans framför grytor och kastruller händer det saker med vårt sätt att kommunicera. Vi hänger av oss rollen vi har på jobbet och blir härvarande, det blir en avslappnad och skön stämning, säger Annica Palmgren.
- Vi brukar rekommendera våra grupper att lägga den här aktiviteten i början av vistelsen, gärna redan första dagen eller kvällen för det är ett fantastiskt sätt att lära känna varandra, det är verklig teambuilding.
Isaberg Höganloft
Isaberg Höganloft ingår i familjeägda Palmgrengruppen och har 316 bäddar fördelade på 70 stycken fristående 4-bäddshus och 3 stycken 12-bäddshus. Samtliga 11 konferensrum har storbildsprojektor, duk, whiteboard, blädderblock, block och pennor. Matsal- och festvåning med plats upp till 450 personer. Läs mer här
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Breanäs Hotell Skåne
Hållbarhet & Miljö I nordöstra Skåne, vid vägs ände, hittar du Breanäs Hotell. Mitt i Sveriges sydligaste vildmark kan grupper spendera kvalitetstid tillsammans. Konferera, men också ta härliga promenader, bada bastu vid sjön och njuta av grönt och vilt på en plats där du lämnar ett minimalt avtryck på miljön.
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor På den vackra halvön Öijared, mellan sjöarna Mjörn och Sävelången strax utanför Göteborg, ligger Öijared Resort. En plats för möten och aktiviteter mitt i naturen, där Sveriges största golfanläggning länge lockat såväl konfererande grupper som privatresenärer – men där det finns så mycket mer!