Hejdå, rampfeber!
Händerna är svettiga och munnen torr. Plötsligt vet du inte vad du ska säga och varför. För många blir rädslan för att tala inför en publik ett hinder i karriären. Men det finns hjälp. Vi har pratat med en expert på rampfeber och samlat användbara tips inför nästa presentation.
Text: Astrid Feldreich
8 januari 2010, uppdaterad: 28 maj 2013
För 20 år sedan upptäckte Martin Hansson att han hade talang för att stå på scen. Sedan dess har han arbetat som föreläsare och hjälpt andra att komma över sin rampfeber och bli bättre på att hålla exempelvis företagspresentationer.
– Mitt jobb är att titta på vad som händer uppe på scenen. När jag coachar någon är jag med under hela processen. Jag börjar alltid med att hitta personens styrka, för alla har vi en positiv kraft. Vi går tillsammans igenom hela presentationen och ser på hur personens styrka kan lyftas fram, säger han.
Andas och prata från hjärtat
Martin menar att det viktigaste för att bli kvitt rampfebern är att andas. Det kanske låter enkelt, men kan vara svårt när vi hamnar i en pressad situation.
- Vår naturliga reaktion när vi blir stressade är att hålla andan. Det gör att vi inte kan tänka klart eftersom hjärnan inte får luft. Lär dig några bra djupandningsövningar som du kan göra innan du går upp på scen. Väl där uppe kan du ta en paus och dricka lite vatten samtidigt som du kan passa på att andas och titta på dina stödpunkter, tipsar han.
Just stödpunkter och bilder är det bästa hjälpmedlet. Många skriver ett helt manus, läser innantill eller följer en PowerPoint-presentation slaviskt. Vilket resulterar i att publiken inte orkar lyssna.
- Du ska prata från hjärtat. Egna erfarenheter gör presentationer intressantare. Försök att lägga in metaforer och lägg krutet på början och slutet av presentationen. Där ska du fånga publikens intresse på något sätt. Undvik den vanliga tråkiga presentationen av dig själv. Börja istället med det viktigaste direkt och vänd gärna på kronologin. Det bästa är en kombination av blädderblock och PP, och att du kan ha en bild på PP och kunna släcka den när du vill, säger han.
För den som blir så nervös av att stå på scen att det svartnar för ögonen har Martin några handfasta råd att ta till.
- Ett bra tips är att ställa ut mer än ett vattenglas på lite olika ställen på scenen. Vid varje vattenglas lägger du ett manus. På så vis kan du alltid göra en paus, dricka en klunk vatten och snegla på dina stödpunkter samtidigt. Om du känner att du behöver mer tid och tappat tråden helt kan du sätta publiken i arbete med någon fråga de ska diskutera med grannen till exempel. Förbered en fråga innan så har du alltid en plan för att hämta andan, säger Martin.
Positiv energi och rätt kroppsspråk
Lika viktigt som förberedelser är vad vi signalerar med vårt kroppsspråk. Det är tyvärr väldigt vanligt att ta ett steg tillbaka eller att gömma sig bakom en talarstol.
- Ta hellre ett steg framåt, mot publiken. Och försök att undvika att fippla med en penna eller liknande. Det ger ett nervöst intryck, säger Martin och illustrerar hur vanligt det är att man begränsar sitt naturliga kroppsspråk till en slags ”pingvin” rörelse med armarna tätt intill kroppen.
- Även om det kan kännas svårt, försök att hitta ditt naturliga rörelsemönster.
Martin betonar vikten av att hitta det som gör att du känner positiv energi och signalera det till din hjärna genom att kroppsligt memorera känslan. Hjärnan kan inte skilja på verklighet och fantasi, vilket innebär att vi själva kan styra hur vi vill må och känna.
– Tänkt efter när du senast kände; Wow, det här gjorde jag bra. Memorera känslan i kroppen genom att exempelvis trycka på en punkt på handen medan du tänker på det tillfället. Därefter gör du samma övning när du känner att du behöver tänka positivt eller få extra energi, säger Martin.
Håll dig till ett budskap om du vill att publiken ska minnas vad du sagt. Involvera gärna publiken och tänk på att lika viktigt som ett intresseväckande inledning är ett tydligt slut samt en röd tråd genom hela presentationen. Ett vanligt snedsteg är att ha så många budskap på samma gång att det blir rörigt.
– Förmedla ett budskap, men gärna från flera vinklar. Det gör att publiken minns det bättre, säger Martin.
Vill du kontakta Martin och läsa mer besök www.rampfeber.se
Martins bästa tips. Klipp ut och spara!
• Tänk på andas!
• Skippa powerpointen och jobba istället med stödord eller bilder.
• Ha ett antal manus utlagda vid flera vattenglas på olika ställen på scenen. Då kan du alltid dricka och snegla på anteckningarna om du kommer av dig.
• Ta gärna ett steg framåt istället för bakåt när du går upp på scenen.
• Får du total blackout är ett tips att sätta publiken i arbete i grupper.
• Hitta en triggerövning som ger dig positiv energi.
• Fippla inte med grejer som pennor eller papper under tiden du håller din presentation.
• Försök att variera satsmelodin, så att inte alla meningar låter likadana.
• Ha ett tydligt mål med din presentation. Håll dig till en tydlig röd tråd genom hela presentationen. Hellre ett budskap från flera vinklar än för mycket fakta på en gång.
• Jobba med starten och slutet. Gå direkt på det intressanta. Ha ett tydligt avslut.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Såstaholm Hotell & Konferens Stockholm norra
Konferenspärlor För 100 år sedan var Såstaholm ett pensionat för berömda skådespelare. Idag är herrgården en scenkonstinspirerad mötesplats där du och din grupp kan bli en del av historien. Här kan du spränga gränser för det kreativa och bli en stjärna i gruppen.
Vidbynäs Gård & Konferens Stockholm södra
Konferenspärlor En halvtimmes bilresa från Stockholm, mitt i Sörmlands böljande landskap vid sjön Turingen, ligger vackra Vidbynäs Gård. Hit kommer ni som är på jakt efter en avkopplande konferensanläggning med tid för teambuilding, utveckling och reflektion.
Hotel 1622 Skåne
Konferenspärlor Strax söder om Helsingborg, i Rydebäck, med havet och stranden som närmaste grannar ligger Hotel 1622. Ett spa-hotell för vuxna som erbjuder 34 vackra rum och tre möteslokaler i en historiskt spännande miljö. Hit kommer man för att njuta, koppla av, äta och dricka gott och mötas.