Gastronomisk pärla i Skåne - | Konferensvärlden
Reportage > Gastronomisk pärla i Skåne

Gastronomisk pärla i Skåne

Efter en vindlande färd genom Skånes böljande fält och med Svaneholms sjön i bakgrunden, hittar man det vackra Svaneholms slott.
Ett anrikt slott som snart fyller 500 år.
Text:Victoria Tiblom

3 september 2009, uppdaterad: 28 maj 2013

Text: Victoria Tiblom

Svaneholm är ett av södra Skånes mest välbesökta slott. De vackra omgivningarna attraherar besökare från när och fjärran. Serveringen lockar med inspirerande måltider, komponerade av råvaror från trakten. På helgerna serveras afternoon tea med ett imponerande urval av te och småkakor.
Under ljumma sommarkvällar arrangeras konserter och andra traditionella evenemang på Svaneholms slott är Valborgsmässofirande, Midsommar och julmarknad. Ett annat uppskattat evenemang är ”Svaneholm by night”, då slottets historia levandegörs genom olika dramatiseringar.

Evenemang
Svaneholms slotts Gästgifveri & Festsalar är den perfekta miljön för en stillsam middag eller en exklusiv bankett. Slottet har salar och salonger både för den lilla och stora konferensen och kan ta emot sällskap upp till 300 gäster.
- Vi har lång erfarenhet av många olika slags evenemang, berättar Anneli Willander, som tillsammans med sin man Christian Videla, är ansvarig för Gästgifveri & Festsalar vid Svaneholms Slott. Merparten av våra kunder är företag och vi arrangerar allt från middagar och konferenser till jubileum och produktlanseringar.
Restaurangen öppnade 1969 och ända sedan dess har Svaneholms slott haft en hög erkänd gastronomisk profil och anpassat sig väl genom tiden. En grundsten har alltid varit att behålla det klassiska. Menyerna komponeras efter säsongens skiftningar när varje råvara är som bäst. Köket arbetar med de klassiska skånska traditionerna med inslag av det franska köket. Såväl det nyskapande som det traditionella, med ett kök som förädlar varje råvara från grunden. I köket finns inga halvfabrikat. Allt görs från grunden.
– Vår restaurang gör också fantastiska picknick korgar som exempelvis kan avnjutas under en konsert i slottsparken, fortsätter Anneli. I år har bland annat Diggiloo turnén spelat i parken.
Det finns inga övernattningsmöjligheter på Svaneholms slott, men gott om alternativ i närheten. Slottet samarbetar bland annat med ett värdshus som bara ligger 10 minuters bilfärd bort.

Historia
Svaneholms slott började byggas redan 1530 av Maurits Sparre. En idyllisk holme i Svaneholmssjön valdes ut och konstruktionen påbörjades. Slottet är byggt i en gotisk renässans stil, men har genomgått både yttre och inre ombyggnader sedan dess.
Adelsmannen Axel Gyllenstierna som ägde slottet i slutet av 1600-talet, inspirerades mycket av den italienska barockstilen och påbörjade en ombyggnad vars syfte var att förändra slottet till denna stil. Idag bildar slottet en sluten fyrkant och dess längor har tillkommit vid olika tidpunkter.
Under åren har Svaneholm haft många olika ägare, men den som gjorde slottet mest omtalat var Rutger Macklean, som på 1700-talets andra hälft genomförde enskiftet. Enskiftet innebar att de kringliggande gårdarnas ägor samlades i en enhet, ett enskifte. Detta förde med sig ett mer rationellt jordbruk och Mackleans reformer fick stor betydelse för jordbruket i Sverige. Det var också Macklean som fyllde igen vallgravarna så att holmen fick fast landförbindelse.

Omgivningarna
Rutger Macklean lämnade spår efter sig på fler sätt. Det var han som lät anlägga parken i romantisk, engelsk stil, runtom slottet. De mest utmärkande för parken är den enorma falska akacian och rhododendronbuskarna som återfinns vid statyn över Macklean. Inte mycket är känt om parken före hans tid, förutom att det var en barockträdgård.
Ett populärt sätt att upptäcka naturen kring slottet är att promenera Svaneholmsrundan, som är slottsägarnas gamla jaktstig runt sjön med omväxlande naturupplevelser och många smultronställen. Det finns också möjlighet att hyra båt och ro runt på sjön. Antingen för att fiska eller bara njuta av naturen och stillheten.

Museum
Slottets museum bjuder intresserade besökare på utställningar med en fantastisk kulturhistorisk bredd. Bland de över 13 000 föremålen, finns bland annat ett beslag från Axel von Fersens seldon. Där finns rokokomöbler från 1700-talet, allmogeskåp och framför allt allmogetextiler, som fanns i de gamla bondehemmen i Skåne. Även konst, leksaker och arkeologiska fynd från trakten visas på museet.
En komplett lanthandel, med inredning, varor och inventarier finns också till beskådande. Lanthandeln donerades i sin helhet när en affär i den lilla byn Villie, några kilometer från Svaneholm, upphörde i slutet av 1980-talet.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.