Flytta ut mötet i naturen - | Konferensvärlden
Reportage > Flytta ut mötet i naturen

Flytta ut mötet i naturen

Svenska konferensanläggningar ligger ofta omgivna av fantastisk natur, men hur ofta används naturen under själva konferensen? Forskarna och utbildarna på Nationellt centrum för utomhuspedagogik menar att tanken släpps fri när vi byter taket i konferensrummet mot bar himmel, och har inlett samarbete med flera svenska anläggningar för att skapa ett tillskott i deras erbjudande.

Text: Matilda Andréasson

12 april 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Sedan 1993 finns Nationellt centrum för utomhuspedagogik, NCU, inom Institutionen för Kultur och Kommunikation vid Linköpings Universitet. NCU har sedan dess utbildat nära 5 000 lärarstudenter, förskolelärare och naturguider i utomhuspedagogik. För två år sedan knoppades verksamheten av till Vimmerby och målsättningen är nu att bli ledande på lärande och upplevelser utomhus.
Vid TUR-mässan i Göteborg förra våren fick konferensbranschen upp ögonen för NCU, och för vad utomhuspedagogik kan göra för att ytterligare förbättra deras erbjudande till konferensgrupper. NCU menar nämligen att en konferens har mycket att vinna på att växla mellan inom- och utomhusvistelser, bland annat därför att utomhusmiljön ger deltagarna nya associationsbanor och ett friare tänkande.
– Hierarkier har också en tendens att försvinna i utomhusmiljöer. Chefen blir mindre chef helt enkelt. Vi gjorde till exempel en personalutbildning på Arla Foods, och det var många fler som var delaktiga och aktiva jämfört med förut. Det kan vara svårt att gå fram och rita någonting på en whiteboard-tavla i ett mötesrum om man inte är van vid att prata inför andra, men utomhus blir det enklare att göra sig hörd och visa hur man menar. Står man i en ring i en öppen skogsglänta försvinner den typen av maktstruktur som annars råder, berättar Christian Gustavsson, kommunikationsstrateg på NCU i Vimmerby.
Ett annat exempel är när cheferna på en fabrik provade att hålla sina medarbetarsamtal under en två kilometer lång skogspromenad, utrustade med kaffetermos. Detta ledde till att nöjdheten med medarbetarsamtalen bland de anställda gick från 30 % till 70 %, av något så enkelt som att byta ett stelt ”skrivbordsmöte” mot en promenad i skogen.

Utomhusmiljö inte bara för rekreationNCU har inlett samarbeten med ett antal konferensanläggningar, bland annat Kolmården, Fredensborgs Herrgård och Djurönäsets konferenshotell.
– Som ett första steg besöker vi anläggningen och inventerar deras utomhusmiljö. Sedan har vi samtal och workshops med anläggningens personal, och diskuterar bland annat möjliga paketerbjudanden mot deras kunder. Ofta ligger konferensanläggningarna väldigt vackert belägna, och man använder miljön för rekreation men inte som ett inslag själva konferensen. Man är nog ganska traditionsbunden när det gäller hur ett möte ska gå till och känner sig trygg i det, säger Christian.
I första hand tittar NCU på miljön i anläggningens direkta närhet, men det kan också vara i ett vidare område. Inventeringen går ut på att identifiera vilka tillgångar de specifika platserna kan ge, och följaktligen blir det väldigt olika beroende på läget. Nästa steg är att strukturera den befintliga miljön på ett sådant sätt att den kan användas för olika övningar. I betydligt större skala erbjuder NCU också, i samarbete med bland annat designers och landskapsarkitekter, att bygga upp helt nya utomhusmiljöer anpassade efter den naturliga platsen.
Christian tror att utomhuspedagogiken efterhand kommer att bli väldigt stor inom konferensbranschen.
– Det är ju ett stort uppsving kring träning och outdoor-verksamhet överhuvudtaget just nu, och jag tror att detta kommer att efterfrågas. För några år sedan var alla konferensanläggningar snabba med att erbjuda spa, och nu tror jag att detta kommer att bli det nya erbjudandet.
Pia af Rolén, marknadsansvarig på Djurönäsets konferenshotell, säger att hon ser utomhuspedagogiken som en naturlig utveckling av mötesbranschen, och tror att det kommer att bli ett väldigt uppskattat erbjudande.
– Vi hoppas ju att kunder ska åka härifrån och känna sig ännu mer nöjda med sin vistelse. För oss ger det möjlighet att tillföra ytterligare en dimension i våra konferensgruppers program.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.