Familjärt för lilla gruppen
Fyra mil norr om Västerås ligger Wirsbo Herrgård, som sedan några år tillbaka drivs av det äkta paret Eric Näslund och Annika Tångring. I veckorna kan mindre grupper komma hit för att mötas i lugn och ro, och på helgerna arrangeras ridhelger i regi av herrgårdens egen ridskola.
Text: Matilda Andréasson
29 november 2011, uppdaterad: 28 maj 2013
Eric Näslund berättar att det var en slump att han och hustrun Annika Tångring köpte Wirsbo Herrgård 2005.
– Vi kom hit och föll för stället, och så visade det sig att det var till salu.
I alla fall för att göra en lång historia kort, säger Eric och förklarar att det kräver lite mer än så vid köp av en gammal anrik herrgård. För Wirsbo Herrgård har en lång historia som börjar redan på 1500-talet, även om den nuvarande byggnadens utseende stammar från sista halvan av 1800-talet, då Herman Lagerkrantz var bruksherre för det intilliggande Wirsbo Bruk.
Bevara det ursprungligaKonferensgrupper som kommer till Wirsbo har alltid stället för sig själv.
– När vi köpte herrgården fastnade vi för idén att ha konferenser på vardagar, med en grupp åt gången. Det blir mer avslappnat så, man kan lämna sin laptop var man vill i huset och har man kommit överens om en tid för lunch så är det inga problem att flytta det om mötet skulle dra ut på tiden.
I huvudbyggnaden finns tolv gästrum och i en av flyglarna ytterligare fem, vilket gör att man kan ta emot max 30 personer i dagsläget. Huvudbyggnadens tredje våning genomgår just nu en renovering som kommer att resultera i ytterligare åtta rum. Alla befintliga rum har också genomgått renoveringar, och tio nya badrum har byggts sedan köpet, men Eric berättar att de i första hand vill bevara rummen i det skick och utförande de varit.
– Herrgården har tillhört bruket i alla år och använts som representationsbostad, och den atmosfären försöker vi bevara. Det ska kännas mer som en representationsvåning än en konferensherrgård när man kommer hit. Vårt största gästrum är på 60 kvadratmeter. En klok konferensägare hade gjort tre rum av det, men vi har valt att behålla det ursprungliga.
Detta innebär också att gästrummen inte innehåller tv-apparater eller minibarer.
– Vi tror att anläggningen ger tillräckligt många intryck ändå. Och det första som händer när folk kommer hit är att de springer runt och tittar på varandras rum. Vi vill försöka hålla det familjärt.
En herrgård för hästtokigaHerrgården ligger på en udde i Virsbosjön, och runtomkring finns en park på 40 000 kvadratmeter och skogsområden på 80–90 hektar. Naturen kan användas för olika aktiviteter i samband med konferensen, och fiske är en specialitet. Tidigare ägde Eric och Annika en hästgård i Strömsholm, och även på Wirsbo spelar hästarna en stor roll. Wirsbo Ridcenter, som ägs av Wirsbo Herrgård, driver sedan två år en ridskola på området, och här finns ett modernt ridhus som nu används både av ridskolan och av herrgårdens gäster. Kombinationen konferens och ridning är inte så vanlig, berättar Eric, men det har hänt att en och annan ledningsgrupp har suttit upp i sadeln. Flest hästtokiga lockas dock hit på de ridhelger som anordnas ungefär varannan helg, då deltagarna antingen kan ta med sin egen häst eller låna en av stallets hästar.
Mat med en fransk touchNågra gamla rävar i hotell- och konferensbranschen är Eric och Annika inte. De har båda varit aktiva som chefer i näringslivet, och har snarare betraktat många konferenser genom åren. Eric berättar att det fanns en och annan som tvivlade på att de, som två nybörjade i konferensbranschen, skulle lyckas ro det hela i land. Men med god hjälp från personalen har det gått bra ändå, och den franske köksmästaren och konditorn Fabien Jacquet lockar också gourmeter till herrgården.
– Han tycker mycket om svensk husmanskost, men lagar allting med en fransk touche, berättar Eric.
Själv brukar han alltid vara med och ta emot konferensgrupper som anländer, och berätta lite om Wirsbos historia.
– Vi ligger i det som är vaggan till den svenska industrialismen. Det är det inte många som känner till.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Såstaholm Hotell & Konferens Stockholm norra
Konferenspärlor För 100 år sedan var Såstaholm ett pensionat för berömda skådespelare. Idag är herrgården en scenkonstinspirerad mötesplats där du och din grupp kan bli en del av historien. Här kan du spränga gränser för det kreativa och bli en stjärna i gruppen.
Vidbynäs Gård & Konferens Stockholm södra
Konferenspärlor En halvtimmes bilresa från Stockholm, mitt i Sörmlands böljande landskap vid sjön Turingen, ligger vackra Vidbynäs Gård. Hit kommer ni som är på jakt efter en avkopplande konferensanläggning med tid för teambuilding, utveckling och reflektion.
Hotel 1622 Skåne
Konferenspärlor Strax söder om Helsingborg, i Rydebäck, med havet och stranden som närmaste grannar ligger Hotel 1622. Ett spa-hotell för vuxna som erbjuder 34 vackra rum och tre möteslokaler i en historiskt spännande miljö. Hit kommer man för att njuta, koppla av, äta och dricka gott och mötas.