Fagerudd bjuder på sjöbastu
För 100 år sedan öppnade en konditor från Enköping sommarpensionat på en udde utanför stan, och kallade det Fagerudd. Idag är stället en renodlad konferensanläggning, och kan numera stoltsera med Mälardalens största sjöbastu.
Text: Matilda Andréasson
29 november 2011, uppdaterad: 28 maj 2013
Fagerudd firar i år sitt hundraårsjubileum, då konditorn K H Lundevall öppnade stället som sommarpensionat 1911. Fagerudd har också fungerat som flyktingförläggning, vilohem för uttjänta husmödrar, och som boende för personal från Enköpings Lasarett. Under 1980-talet började anläggningen användas för konferenser, och drevs av olika sammanslutningar fram till 1999, då Fagerudds dåvarande VD sedan tre år, Peter Glaumann, köpte stället och drev det vidare i egen regi. Idag är det sonen Calle Glaumann som leder anläggningen.
– Jag har varit med här i tio år, varit VD i tre år och tog över driftsbolaget från min pappa för ungefär ett år sedan, berättar han.
Näcken en dörröppnareAnläggningen består av 25 hektar mark intill en vik vid Mälaren utanför Enköping, och ligger avskilt från annan bebyggelse. Fagerudd är idag en renodlad mötesplats, även om det också finns möjlighet för privatpersoner att komma som weekendgäster. Här finns 100 bäddar, och för dagkonferens kan man ta emot 180–190 personer.
En stor satsning har nyligen gjorts på relaxavdelningen Näcken, där det sedan i somras finns en stor bastu som rymmer 45 personer, och som dessutom har utsikt över sjön. Här finns tre sittnivåer varav den översta håller knappa 100 graders värme, från de 800 kilo sten som ligger på aggregatet.
– När man jobbar med möten handlar det väldigt mycket om att lära känna varandra, och där fyller Näcken en viktig funktion. Vi ser en tydlig skillnad på grupper som varit där före middagen och de som inte varit det. Det är en dörröppnare, säger Calle.
Men att sitta tillsammans i bastun kan även släppa fram de idéer som inte hamnade på whiteboarden under mötet.
– Det är inte under korvstoppningen i konferensrummet som idéerna kommer, utan när man får av sig slipsen. Just av den anledningen hyrs Näcken alltid ut exklusivt för en grupp åt gången, säger Calle.
Utanför bastun finns ett relaxutrymme, och dessutom en 150 kvadratmeter stor veranda för kräftskivor, grillkvällar eller andra fester med eller utan partytält. På vintern blir det isvak, och personalen gör sitt bästa för att alla gäster ska hoppa i.
Julmat i lagom dosPå området finns också en stor sporthall som alltid ingår i priset för en konferens, och alltså kan användas fritt till olika sporter. Även de flesta andra aktiviteter går att boka, och Calle nämner bland annat den populära teambuildningleken ”420 sekunder”, som genomförs av aktivitetsföretaget Puls.
På tallrikarna nu när julen närmar sig serveras jultapas, inspirerade av julens klassiska smaker. Det är i år fjärde året som Fagerudd serverar denna 5-rätters tapasmeny, som förändras inför varje jul. I år bjuds det bland annat på rökt fjällröding med libbsticksskum, anklevermousse med sultanrussin och granatäpple, och apelsinsorbet med mjölkflarn och pistagenötter.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Såstaholm Hotell & Konferens Stockholm norra
Konferenspärlor För 100 år sedan var Såstaholm ett pensionat för berömda skådespelare. Idag är herrgården en scenkonstinspirerad mötesplats där du och din grupp kan bli en del av historien. Här kan du spränga gränser för det kreativa och bli en stjärna i gruppen.
Vidbynäs Gård & Konferens Stockholm södra
Konferenspärlor En halvtimmes bilresa från Stockholm, mitt i Sörmlands böljande landskap vid sjön Turingen, ligger vackra Vidbynäs Gård. Hit kommer ni som är på jakt efter en avkopplande konferensanläggning med tid för teambuilding, utveckling och reflektion.
Hotel 1622 Skåne
Konferenspärlor Strax söder om Helsingborg, i Rydebäck, med havet och stranden som närmaste grannar ligger Hotel 1622. Ett spa-hotell för vuxna som erbjuder 34 vackra rum och tre möteslokaler i en historiskt spännande miljö. Hit kommer man för att njuta, koppla av, äta och dricka gott och mötas.