Bastun – en välgörande oas för alla sinnen
Hälsa & Spa Svenskarna är ett bastuälskande folk med lång bastutradition och många hotell och konferensanläggningar i Sverige satsar idag på ett spännande bastuutbud. Men vad är det egentligen som är så bra med att bada bastu? Vad skiljer sig mellan de olika bastutyperna och vilken är den hetaste trenden just nu? I vår bastuspecial får du lära dig allt och lite till om vår härliga bastukultur.
Text: Marie Smedberg Byh
25 oktober 2022, uppdaterad: 25 oktober 2022
Den vetenskapliga forskningen visar idag på en lång rad hälsofördelar med bastande. Visste du tillexempel att en stund i bastun efter träningen kan förbättra både din snabbhet och din muskelstyrka? Eller att du kan stärka immunförsvaret, uppleva smärtlindring och få bättre kontroll över blodsockret. För att inte tala om avslappningen, det sociala umgänget och möjligheten till intressanta samtal i vår annars så stressade värld. Detta är fakta som presenteras av läkaren och professorn Hans Hägglund, som i sin bok ”Bastuboken - heta fakta om bastu och hälsa” redogör för just bastubadandets positiva effekter på människan.
I boken visar han bland annat hur risken för några av våra vanligaste folksjukdomar; hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck, lungsjukdom, stroke och demens går att förebygga med en god bastuvana. I boken beskrivs också hur regelbundet bastubadande kan ge bättre sömn, minskad ångest och lindrad värk. Att börja skriva ut bastubad på recept, precis som man gör med fysikträning, vore en god idé, menar Hans Hägglund.
Svenska Bastuakademien
Hans Hägglund är även en mångårig bastufantast och ”bastudoktor” vid Svenska Bastuakademien, som grundades i Jukkasjärvi 1988. Sex år senare flyttades verksamheten till Kukkolaforsen, någon mil norr om Haparanda, där den ideella föreningens säte fortfarande ligger. Bastuakademien grundades framför allt för att öka kännedomen om bastukulturen och dess historia, tradition och betydelse. En väsentlig del av verksamheten idag är att sprida information om hur kulturen utvecklas och sprids.
Bastuns historia
På Svenska Bastuakademiens hemsida kan vi ta del av en mängd intressant och rolig information om bastuns historia och kultur. Bastun kom till Norden för ungefär 2 000 år sedan. I Finland kallas bastu för sauna som är en sammanslagning av orden ’Savu’ och ’Maja’ vilket betyder rökstuga. Den första finska saunan började med en jordvariant utan skorsten nergrävd i en sluttning. Därefter kom röksaunan även den utan skorsten, sedan gick utvecklingen snabbt fram till dagens elektriska aggregat.
1725 var ett mörkt år för svenskt bastande då det förbjöds i nästan hela landet. Bastur blev plötsligt synonymt med syndens boningar och syfilisepidemier kopplade till prostitution. Att basta och att svettas blev ofint. Men i Finland, Ryssland, Estland och nordligaste Sverige struntade man i förbudet för alla visste att här var bastandet enbart en trevlig familjeaktivitet. I och med förbudet svalnade intresset för bastun och det är inte förrän i början på 1900-talet som det återuppstår.
Hemmets renaste rum
Bad + stuga = badstuga = bastu. Det svenska ordet bastu är en förkortning av ordet badstuga. Badstugorna dök upp på 1400-talet i Sverige och kallades även för ”svettestugor”. Då tvålen inte fanns svettades smutsen bort, därav namnet.
Förr var bastun ofta hemmets renaste rum och hade därför flera funktioner. Kvinnor har fött barn där, det har använts som tvättstuga och till torkning och rökning av mat. Vem har inte hört talas om basturökt skinka?
De vanligaste bastutyperna i Sverige
Våtbastu
Våtbastun är den bastuform som anses vara den klassiska i Skandinavien och är antingen vedeldad eller eldriven. Den avnjuts i temperaturer på 75 – 85 grader och en luftfuktighet på cirka 15 – 30%. För att öka temperaturen häller man då och då vatten på de heta stenarna i aggregatet, så kallad badkastning.
Torrbastu
Torrbastun är mycket lik våtbastun fast den är varmare och torrare vilket passar dig som är en inbiten bastubadare och förtjust i värme. Här tillförs inget vatten under bastubadet. Det torra klimatet i en torrbastu gör att man kan basta i temperaturer på runt 100 grader och en luftfuktighet på ungefär 5–10%.
Vedeldad bastu
I en vedeldad bastu eldar du med ved i en bastuugn. Veden läggs i en separat del av bastun och stenarna i ett så kallat stenmagasin. För att öka temperaturen eldar man mer eller häller vatten på de heta stenarna. Vanligtvis bastar man i cirka 70 – 90 grader. Vedeldade bastur är omtyckta för sin traditionella känsla. Det känns mysigt och ombonat att basta och samtidigt få njuta av skenet från den sprakande brasan och känna doften från veden.
Ångbastu
I en ångbastu bastar man i en förhållandevis låg temperatur, 45 – 64 grader, men med en högre luftfuktighet, 40 – 65%. I en ångbastu sprutas ånga in i rummet från en ånggenerator som gör att luftfuktigheten blir väldigt hög. Ångbastun är perfekt för dig som uppskattar ett lite mjukare och mildare bastuklimat. Det finns en variant av ångbastu som kallas för örtbastu. I en örtbastu kan man tillsätta flytande essenser och torkade örter i aggregatet för att få olika dofter.
Infraröd bastu
Infraröd bastu, även kallad IR-bastu eller lågtemperaturbastu, har blivit mycket populär under senare år. Bastutypen har visat sig ha många hälsofördelar och är även ett bra alternativ för dig som tycker att traditionella bastubad är för varma, då temperaturen endast är cirka 40 – 65 grader. En stor skillnad mellan traditionella bastur och infraröda varianter är även att den sistnämnda värmer kroppens vävnader på djupet. Det infraröda ljuset tränger in hela 4,5 centimeter i kroppen och påverkar svettningen mer. Man svettas ungefär 2 – 3 gånger så mycket i en infraröd bastu som i en traditionell bastu.
Bastubad på konferensanläggningar
De flesta hotell och konferensanläggningar i Sverige erbjuder idag någon form av bastu, vissa erbjuder ett stort antal olika varianter. Det största utbudet hittar man dock på landets större spaanläggningar där det erbjuds alltifrån torrbastu och ångbastu till naturstensbastu, isbastu och ännu fler sorter. Några få anläggningar erbjuder även infraröd bastu, även kallad IR-bastu.
På Varbergs Kusthotell beläget vid havet, 45 minuter söder om Göteborg, kan du njuta i Sveriges enda Thalasso-spa där IR-bastun är en nyhet. Bastun bokas som en 30-min-uters behandling ensam eller som DUO-behandling, medan övriga bastur ingår i spaentrén. Hotellet beskriver följande hälsofrämjande effekter av att bada i IR-bastu:
- Minskad stress genom en upplevelse av lugn, harmoni och avstressning
- Detox genom att en djupgående svettning rensar kroppen från gifter
- Mjukar upp stela muskler och leder eftersom värmen bidrar till förbättrad blodcirkulation som lindrar muskelkramp och minskar stela leder
- Smärtlindring då värme kan öka kroppens endorfinproduktion vilket minskar smärta och skapar smärtlindring
- Friskare hud i och med att döda hudceller avlägsnas och porer öppnas upp och rengörs
- Hjärt- och kärlkonditionen stimuleras
Basturitualer
På Varbergs Kusthotell kan du dessutom få en äkta thalassoupplevelse genom att delta i en basturitual. Basturitualerna arrangeras dagligen i bastun i anläggningens kallbadhus, där spaterapeuter leder ritualer med inslag av tång, salt eller is. Från bryggan utanför kallbadhuset kan bastubadet avslutas med ett dopp i havet. Temperaturväxlingarna mellan värme och kyla ger ett adrenalinpåslag och en känsla av att vara oslagbar.
Att vara ett Thalasso-spa innebär att anläggningen är belägen vid havet, att renat och uppvärmt havsvatten används i pooler och behandlingar samt att spabehandlingar med marina produkter som tång, salt och lera erbjuds. Ordet Thalasso betyder hav på grekiska. På Varbergs Kusthotell vävs därför Kattegatts salta vatten och tångruskor in i varje skön spaupplevelse.
Tips på konferensanläggningar som erbjuder ett stort antal olika bastutyper och spaupplevelser:
Arken Hotel & Art Garden Spa
Djurönäset Hotell & Konferens
Falkenberg Strandbad
Gullmarsstrand
Hotell Havsbaden i Grisslehamn
Hotel Tylösand
Kosta Boda Arthotel
Kurorten Mösseberg
Loka Brunn
Nynäs Havsbad
Orbaden Spa & Resort
Selma Spa
TanumStrand
Torekov Hotell
Treetop Spa Hangout & Hotel
Trosa Stadshotell & Spa
VANN Spa Hotell & Konferens
Varbergs Kusthotell
Yasuragi
Ystad Saltsjöbad
Ästad Vingård
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Breanäs Hotell Skåne
Hållbarhet & Miljö I nordöstra Skåne, vid vägs ände, hittar du Breanäs Hotell. Mitt i Sveriges sydligaste vildmark kan grupper spendera kvalitetstid tillsammans. Konferera, men också ta härliga promenader, bada bastu vid sjön och njuta av grönt och vilt på en plats där du lämnar ett minimalt avtryck på miljön.
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor På den vackra halvön Öijared, mellan sjöarna Mjörn och Sävelången strax utanför Göteborg, ligger Öijared Resort. En plats för möten och aktiviteter mitt i naturen, där Sveriges största golfanläggning länge lockat såväl konfererande grupper som privatresenärer – men där det finns så mycket mer!