Aula Magna – stort, unikt och välkomnande - | Konferensvärlden
Reportage > Aula Magna – stort, unikt och välkomnande

Aula Magna – stort, unikt och välkomnande

På campusområdet Frescati ligger Stockholms Universitets undervisnings- och mötesbyggnad Aula Magna. När huset inte används internt kan företag hyra det för konferenser och möten, och här finns bland annat en av Stockholms största hörsalar med plats för 1 194 sittande personer.

Text: Matilda Andréasson

12 april 2011, uppdaterad: 28 maj 2013

Aula Magna invigdes 1997, och byggdes med hjälp av en donation från Wallenberg-stiftelsen. Det saknades då en tillräckligt stor hörsal för universitetet, och den berömda skotsk-svenska arkitekten Ralph Erskine ritade ett hus som skulle passa in i sin unika miljö och vara en byggnad speciellt lämpad för möten mellan människor.
– Om man till exempel tittar på ledstängerna här i huset så är de liggande, så att de går att luta en arm emot och stå och prata vid. Anpassade för möten helt enkelt, säger Ami Hedblad, biträdande sektionschef för Konferensservice vid Stockholms Universitet.

Både lokaluthyrare och konferensarrangörSektionen för Konferensservice är en del av universitetsförvaltningen, och anordnar konferenser, kongresser, kick-offer och andra aktiviteter utöver alla de interna konferenser som universitetet har. I veckorna används hörsalen vanligen till föreläsningar för universitetets studenter dagtid, och på kvällar och helger arrangeras externa konferenser och bolagsstämmor bland annat. De mindre seminarie- och konferensrummen är tillgängliga för andra aktörer även dagtid på vardagar.
– Utmaningen för oss är ju att utbildningen på universitetet alltid måste gå före. Men det finns mycket fri kapacitet också, och de som bokar större evenemang hos oss vet att de bör höra av sig några år i förväg, säger Ami.
Hon visar mig konferensrummet Bergsmannen, snillrikt byggt för att rädda den uråldriga ek som ståtar utanför fönstret, och berättar att det står flera sådana unika ekar runtom huset. Utsikten här uppe på sjunde våningen visar just idag ett grått vår-vintrigt Stockholm, men vyn är i det närmaste oändlig.
På sjunde våningen finns totalt fem seminarierum som rymmer mellan 30 och 50 personer. Till alla grupper erbjuds gratis trådlös Internetuppkoppling, dataprojektorer och hörselslingor. Datorer finns också att hyra för den som inte tar med egen laptop.

Vacker akustikVi tar oss neråt i huset, som känns mer intimt och välkomnande än stort och förvirrande, trots de många prång och gångar vi stöter på längs vägen. Ingen av våningarna är sluten och ända uppifrån sjunde våning ser vi hela vägen ner till markplan.
Sjätte våningen är en mezzanin, som Ami berättar gör sig bra för festliga mottagningar och mingel. På femte våningen finns fyra entréer till den spektakulära hörsalen, som både är arkitektoniskt vacker och funktionell. Här, liksom i huset i övrigt, är ljust trä i olika former och varianter det dominerande materialet. Hörsalens tak är dekorerat med träkuber och horisontella linjer, men inte bara för att det är estetiskt tilltalande, utan för att det ger en fantastisk akustik. Det matematiskt uträknade kan också vara vackert. Ami säger att många talare och föreläsare visserligen använder mikrofon när de framträder för hörselslingornas skull, men att det egentligen inte behövs tack vare Erskines design av rummet.
Här på femte våningen finns också Galleriet, en öppen plats där det ofta hålls luncher och kaffepauser. Det är oftast Restaurang Lantis, belägen på Frescati-området, som sköter all catering och matservering till Aula Magnas konferenser, och det finns olika färdigkomponerade konferenspaket att välja mellan. Däremot går det lika bra att använda sig av någon annan cateringfirma för den som föredrar det.
Även på våningen under finns fyra ingångar till hörsalen, och trots att det är husets fjärde våning, och den lägsta med publika ytor, är det också markplan på den sida av huset där huvudentrén finns. Här har Erskine bjudit in berget som byggnaden står på, låtit det vara en del av foajéns väggar, och jag får veta att jag inte är den första som drar en parallell till Tempelplatsens kyrka i Helsingfors. Tillsammans med den gotländska kalkstenen på golvet skapar bergväggen en känsla av inomhus och utomhus på samma gång.
Vid bord längs väggen sitter studenter och pluggar, inne i hörsalen pågår undervisning, och när jag lämnar Aula Magna möts jag av en ännu fler studenter, på väg till eller från föreläsningar. Detta är en konferensanläggning som verkligen sjuder av liv.



Se alla inom temat här

Senaste i Reportage


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.