”Alla bör mötas av applåder på jobbet”
Nöje
Jan Bylund är en av Sveriges mest meriterade och erfarna ståupp-komiker. Med humorn som ständig följeslagare är han också en flitigt anlitad föreläsare, som gärna slår ett slag för mer uppskattning på jobbet.
– Alla mår bra av beröm – vi behöver bli bättre på att lyfta fram varandra, säger han.
Text: Mia Bornberger
20 april 2022,
Han tillhör den allra första generationen inom modern svensk stand up, som sköt iväg som en raket på humorhimlen i slutet av 1980-talet. Jan Bylund med sin trygga sävliga norrländska och sitt snälla yttre som han själv beskriver med orden ”i bästa fall gulligt” blev snabbt en folkkär favorit. Köerna ringlade sig långa utanför den numera legendariska restaurangen Norra Brunn i Stockholm, vilken kom att bli synonym med namn som Adde Malmberg, Babben Larsson och Lennie Norman och tv-programmet ”Släng dig i brunnen”. Men även om succén var ett faktum så tog det sin tid innan Jan kände sig redo att satsa allt på ståupp-scenen.
– Jag behövde landa i att ett sådant konstigt jobb nu faktiskt var mitt yrke, och även hitta ett koncept som fungerade för mig i mitt förhållande till publiken. Men jag växte in i rollen och utökade min repertoar med uppdrag som konferencier, föreläsare och programledare samt med mitt författarskap.
Under våren och hösten är det bland annat Jan Bylunds föreställning ”Mamma Ljuger – sanningen om din uppväxt” som fyller hans agenda, och med parhästen och psykologen Mattias Lundberg turnerar han just nu landet runt. Showen bygger på deras gemensamma bok med samma titel.
– Vi gjorde ”Den lyckliga pessimisten” tillsammans och det här är en uppföljare på den. I ”Mamma Ljuger” har vi samlat myter som våra föräldrar prackade oss som barn. På 1970-talet var det liksom ”fakta” att man blev förkyld om man gick ut med blött hår, att det var farligt att bada efter en måltid med risk för kramp och att synen blev förstörd om man satt för nära tv:n. Men vad är sant och vad är ren lögn? Det är det vi benar ut.
Bland föreläsningarna hittar man också titlar som ”Jäkla människa” och ”Ha kul på jobbet”. Den förstnämnda handlar om de olika typer vi möter på arbetsplatsen, till exempel smitaren, tidsoptimisten, besserwissern och martyren. I ”Ha kul på jobbet” avhandlas i stället vikten av att ge beröm. Föreläsningen innehåller både humor och igenkänning, men bottnar i viktiga frågor.
– Det finns alltid tid att ge beröm. Man behöver höra att man kan sitt jobb, det ger näring åt hela gruppen och genererar en trivsam arbetskultur. Det kanske är särskilt viktigt nu efter pandemin när personalen kämpat i motvind på så många olika sätt, säger Jan
Bylund och fortsätter:
– Samtidigt måste man tänka på hur man framför sin eloge. Allmänt beröm av typen ”du är så himlans duktig” väger inte alls lika tungt som personligt beröm som ”den där artikeln du skrev var fantastisk”. Det gäller att vara tydlig.
Jan Bylund varvar roliga exempel på hur det kan låta med exempel på beröm som landar fel.
– En vd som går upp på scenen och säger: ”I år har vi ökat vinsten med 14 miljarder och våra aktieägare är jättenöjda. Tack alla ni som varit med och bidragit till detta!” De anställda kommer då undra: Jaha, och vad ger det oss? Några snälla ord och en extra drinkbiljett vid julbordet?
Det sitter många enmansföretagare där ute som inte har några direkta kolleger. Hur kan man peppa dem?
– Om man har möjlighet så kan kontorshotell vara ett utmärkt substitut för just ensamföretagare. Där hjälps man ofta åt och är sällan konkurrenter, varken om platsen i gruppen eller om arbetsuppgifterna. En skribent och en fotograf till exempel har helt skilda roller men jobbar inom samma sfär och kan på så sätt både hjälpa och peppa varandra. Som enmansföretagare tror jag också det är viktigt att involvera familjen så att de får en förståelse för att du ibland eller ofta måste jobba långt in på nätterna.
Ser din humor annorlunda ut idag än för 30 år sedan?
– Både och faktiskt. Man växer och utvecklas med sin humor och självklart går det trender i det, men jag har alltid hållit mig nära det personliga och självupplevda, och jag kommer följa det receptet. Gräv där du står.
Fakta Jan Bylund
Ålder: 55 år.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Göteborg. Född och uppvuxen i Umeå.
Gör: Komiker, föreläsare, konferencier, författare. Har tidigare varit programledare för bland annat Söndagsöppet och Bingolotto.
Aktuell: Med turnén ”Mamma Ljuger – sanningen om din uppväxt” och boken med samma namn.
Skämtar aldrig om: Egentligen ska man kunna skämta om allt – det handlar om vilken vinkel du hittar på ämnet. Dock skulle jag självfallet aldrig skämta om befolkningen som lider i Ukraina, det hoppas jag innerligt att ingen annan gör heller.
Förebild inom stand up: I Sverige är det de som införlivade mig i branschen, det vill säga Lennie, Adde och Babben bland andra. Samt Magnus Betnér, han gillar jag mycket, ständigt på turné, bra material och vi kunde inte vara mer olika på scenen, hehe! När det handlar om förebilder utomlands så nämner jag gärna Sarah Silverman, Dave Chappelle och för finsmakarna rekommenderar jag Bo Burnham och ”Bumping Mics”, bägge går att se hos Netflix
Läs mer på: www.janbylund.se eller googla bara mitt namn, så dyker det upp mycket konstigt, både gammalt och nytt.
Se alla inom temat här
Senaste i Reportage
Breanäs Hotell Skåne
Hållbarhet & Miljö I nordöstra Skåne, vid vägs ände, hittar du Breanäs Hotell. Mitt i Sveriges sydligaste vildmark kan grupper spendera kvalitetstid tillsammans. Konferera, men också ta härliga promenader, bada bastu vid sjön och njuta av grönt och vilt på en plats där du lämnar ett minimalt avtryck på miljön.
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor På den vackra halvön Öijared, mellan sjöarna Mjörn och Sävelången strax utanför Göteborg, ligger Öijared Resort. En plats för möten och aktiviteter mitt i naturen, där Sveriges största golfanläggning länge lockat såväl konfererande grupper som privatresenärer – men där det finns så mycket mer!