Färna Herrgårds recept på rökt rabarberchutney
Mat & dryck Just nu i slutet av maj är det många som kan börja skörda årets första spröda rabarber. Färna Herrgård i Västmanland har en stor rabarberodling runt knuten. Herrgårdens köksmästare och sommelier Inga-Lena Eriksson passar på att dela med sig av sitt recept på rökt rabarberchutney, som är ett riktigt gott grilltillbehör med doft av svensk sommar!
26 maj 2016,
Såhär gör du Färnas rökta rabarberchutney:
Rökt rabarber
Förbered grillen med att lägga 2 knytnävar kol i ena änden av grillen. Tänd och låt kolen bilda glöd. Lägg rökspån i en röklåda eller en rostfri form och ställ ovanpå glöden.
Tag 500 gram hela rabarberstjälkar och skala dem, dela stjälkarna på hälften om de är långa.
Lägg rabarbern på grillgallret så långt bort från röklådan som möjligt. Låt rabarbern ligga i röken ungefär 15 minuter beroende på hur mycket röksmak du vill ha.
Koka chutney
Strimla rödlöken samt skala och riv ingefäran.
Sautera den rökta rabarbern och rödlök så det får en lite mörkare färg.
Tillsätt ingefära, ättika, och vatten och låt sjuda i 10 minuter. Lägg i övriga ingredienser och låt allt koka i ca 40 minuter. Häll upp chutneyn på burkar och förvara i kyld.
Om du inte vill röka rabarbern kan du tillsätta en skvätt rökig Whisky, exempelvis Laphroaig 15 år eller Ardberg 10 år i din chutney.
Ingredienser
- 500 gr rökt rabarber
- 2 st rödlökar
- 2 cm ingefära
- 3 msk ättika
- 0,75 dl vatten
- 5 dl socker
- 2 tsk salt
- 1 st äpple
- 1 st chili
Recept: Inga-Lena Eriksson, Köksmästare & sommelier på Färna Herrgård & Spa
Läs mer om Färna Herrgård på Konferensguiden.se. Här erbjuds ni dessutom kostnadsfri bokningshjälp!
Se alla inom temat här