Årets ölutvecklare ska utses - nomineringarna klara
Mat & dryck För femte året i rad ska Årets Ölutvecklare utses på Restauranggalan den 2 november. Utmärkelsen är instiftad av Carlsberg Sverige och framtagen för att uppmärksamma och främja en person, ett företag eller en organisation som aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen.
14 oktober 2015,
För åttonde året i rad går Restauranggalan av stapeln, arrangerad av branschtidningen RS, Restauranger & Storkök. På galan lyfter man fram och hyllar förebilder, inspiratörer och innovatörer inom den svenska restaurangnäringen. De som i år har utmärkt sig och har chansen att ta hem priset ”Årets Ölutvecklare” är:
- Anders Hansson på Malmö Brewing
- Det lilla köksbryggeriet
- Göteborg Beer Week
- Pelle Frost från All in Brewing och initiativtagare till Brewers Beer Bar och All in Beer Fest
- Robin Johnander som driver Gamla Enskede bryggeri
- Spritmuseet för utställningen ÖL och Ölbryggan
– Vår svenska kulturdryck öl är roligare och intressantare än någonsin. Vi instiftade priset för Årets Ölutvecklare redan 2011 och väldigt mycket har hänt sedan dess. Med priset vill vi altjämnt uppmuntra och inspirera både nya och gamla aktörer att fortsätta verka för att utveckla ölscenen, säger Henric Byström Kommunikationschef på Carlsberg Sverige.
Viktiga kriterier
I bedömningen för Årets Ölutvecklare är det flera områden som juryn bedömer som viktiga. Dessa är nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalité. Priset, förutom äran, är en statyett och ett inspirationsstipendium.
Årets jury består av:
Jens Dolk – restauratör, dryckesexpert, skribent och författare
Joel Linderoth – journalist och redaktör på Expressen Mitt kök
Jörgen Hasselqvist – ölexpert, delägare på OT och ölskribent
Anna Wallner – dryckesutbildare på Carlsberg Sverige
Lisbeth Rauden – chefredaktör på tidningen Restauranger & Storkök
Sanna Blomquist – dryckesskribent Dagens Nyheter och redaktör White Guide
Se alla inom temat här