Tutankhamun-utställning till Malmö
I höst kommer utställningen ”Tutankhamun - Graven och skatterna” till Malmö. Här finns över tusen välgjorda repliker av föremålen från historiens största och mest fascinerande upptäckt; Tutankhamuns grav. Sedan premiären i Zürich 2008 har utställningen haft 3 miljoner besökare. Den visas på MalmöMässan 15 september 2012 – 31 januari 2013.
15 februari 2012, uppdaterad: 28 maj 2013
1922 upptäckte arkeologen Howard Carter den egyptiske konungens grav och alla dess skatter. I graven fanns sarkofagen, flera kistor, den berömda begravningsmasken och tusentals andra föremål. Tutankhamun blev kung vid tio års ålder och dog när han var 19 år. I mer än tretusen år låg han oupptäckt i sin grav i Konungarnas dal.
Modern teknikI utställningen används multimediateknik för att levandegöra det antika Egyptens kultur och andliga värld med dödskult, gudar, dynastier och hieroglyfer. Ingen annanstans kan grav- och skattkamrarna ses på det här sättet. Inte ens i Kairo där fynden visas i glasmontrar på Egyptiska museet eller i gravkammaren i Konungarnas dal, där nu bara en av kistorna finns kvar.
I framtiden kommer förmodligen bara enstaka originalföremål från Tutankhamuns grav att visas på utställningar runt om i världen. De är för dyrbara och för ömtåliga. Inget försäkringsbolag vill försäkra dem om de lånas ut. Enbart Tutankhamuns begravningsmask har ett försäkringsvärde på sex miljarder US-dollar. Masken, som väger elva kilo, är gjord av rent guld och är världens dyraste konstföremål.
Ypperliga replikorI utställningen kan besökaren uppleva gravkamrarna där alla föremål är placerade precis som då de upptäcktes. Ytterst skickliga egyptiska hantverkare har tillsammans med världens ledande egyptologer tillverkat de fullskaliga replikorna. I utställningen finns alla de mest kända föremålen: kistorna, sarkofagen, begravningsmasken, huvuddelen av möblerna och Faraos vagn.
Först får man en introduktion till kulturen i det antika Egypten. Därefter träder besökaren in i den första gravkammaren som ser ut som den gjorde när Howard Carter upptäckte den. Sedan får besökaren lära sig mer om arvet från det forntida Egypten. De stora förgyllda kistorna från gravkammaren står på rad med den yttersta kistan först och den berömda begravningsmasken i guld sist.
Utställningen vänder sig till en internationell publik, audioguider och utställningskataloger finns på både svenska, danska, engelska och tyska. Audioguiden ingår i entréavgiften och för barnen finns dessutom en särskild audioguide.
Se mer på www.tutankhamun.nu
Se alla inom temat här
Senaste i Mötesnytt
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor Istället för trängsel och stress, kunde kollegorna på Philips i Göteborg njuta av vilsam natur, effektiva möten och en känsla av gemenskap på bekvämt avstånd från stadens brus. – Vi har faktiskt fått mer värde för pengarna här, säger konferensarrangör Torbjörn Luther.