Tre nya utställningar på Nordiska museet i höst
Utställning Det blir ölbryggning och humleodling i Med smak av humle – odla och brygg, parisiskt 1940-tal i Tore Johnsons gatufotografi och i enlighet med inredningstrender som färgstarkt, mönstrat och hållbart presenteras några av museets finaste målade allmogemöbler i en oväntad och rejält retro färgexplosion.
4 juli 2015, uppdaterad: 4 juli 2015
Med smak av humle – odla och brygg
Hur går det till att brygga öl hemma? Hur odlas humle och hur påverkar den ölet? I den här utställningen finns såväl tips för nybörjaren som svar från forskaren, inspiration att själv prova på och möjligheter att fördjupa sina kunskaper inom både odling och brygd.
Utställningen visar humleodling och ölbryggning förr och nu. Dels med föremål, bilder och recept ur museet samlingar och arkiv, dels med modern utrustning, nytagna bilder samt tips och råd från dagens hemmabryggare och humleforskare.
I samband med utställningen utkommer boken Humle. Det gröna guldet på Nordiska museets förlag. Den rikt illustrerade boken berättar om humle utifrån ett sammansatt biologiskt och historiskt perspektiv. Författare är Else-Marie Karlsson Strese, biolog och genetiker och Clas Tollin, kulturgeograf.
Utställningen Med smak av humle – odla och brygg visas på Nordiska museet 2 september 2015 – 8 januari 2017.
Tore Johnson – bilder från Paris
Tore Johnson (1928–80) var en företrädare för efterkrigsgenerationen i svensk fotografi. En generation som hade möjlighet att komma ut i Europa och vidga vyerna. I Nordiska museets samlingar finns Tore Johnsons arkiv och i denna utställning visas 48 av hans bilder från Paris.
Johnson reste till Paris i slutet av 1940-talet för att försörja sig som frilansfotograf. Han kände starkt för människorna i samhällets utkanter och inspirerades av Photographie humaniste, en form av gatufotografi som ville skildra vardagsliv med en kombination av realism och poesi.
I samband med utställningen ger Nordiska museets förlag ut en bok med ett sextiotal av Tore Johnsons bilder från Paris, varav många sällan sedda eller tidigare opublicerade. Boken är den första i en ny serie fotoböcker från Nordiska museet.
De 48 verken i fotoutställningen Tore Johnson – bilder från Paris visas på Nordiska museet från och med 17 september.
Rejält retro – målade allmogemöbler 1750-1850
Det är tid för allmogemöblerna att ta plats på scenen! Välgjort, hållbart, mönstrat och färgstarkt är tydliga trender inom inredning just nu. Det är också precis vad som utmärker allmogemöbelkonsten som blomstrade under 1700- och 1800-talen. Gjord av folk på landet, för folk på landet.
I utställningen Rejält retro lyfter Nordiska museet fram samlingarnas vackraste allmogemöbler från hela landet, ett femtiotal utvalda statusobjekt som alla varit någons stolthet. Dagens statusmöbler motsvarades i en välbärgad bondgård för 200 år sedan av kistan, skrinet, skåpet och golvuret. De är berättelsens huvudpersoner. Scenografin ska dock andas dock något annat än bondgård och 1800-tal. Nordiska museet gav formgivningsuppdraget till Futurniture, kommunikationsbyrå med vana att skapa koncept för designutställningar och vid uppdrag som till exempel IKEAs inredningsblogg Livet hemma.
– Det här är några av Nordiska museets finaste allmogemöbler och att se de mot en modern och oväntad bakgrund kan förhoppningsvis inspirera och öka det vaknande intresset för folkkonst inom inredning, säger Lena Landerberg, utställningsproducent.
Utställningen Rejält retro – målade allmogemöbler 1750-1850 visas på Nordiska museet från och med 21 oktober.
Se alla inom temat här
Senaste i Mötesnytt
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor Istället för trängsel och stress, kunde kollegorna på Philips i Göteborg njuta av vilsam natur, effektiva möten och en känsla av gemenskap på bekvämt avstånd från stadens brus. – Vi har faktiskt fått mer värde för pengarna här, säger konferensarrangör Torbjörn Luther.