Sveriges Bästa Restauranger korade – hela listan från White Guide 2011
Över 800 personer jublade när vinnarna i White Guide 2011 presenterades på en stor gala på Grand Hôtel i Stockholm den 7 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades.
9 mars 2011, uppdaterad: 28 maj 2013
I år har White Guide bedömt cirka 800 restauranger och 90 barer (nytt för i år) – av dessa presenteras 456 restauranger och 35 barer i årets upplaga.
Årets bästa restauranger är enligt White Guide 2011 två: Frantzén/Lindeberg,
Stockholm och Oaxen Krog, Mörkö. Årets Matupplevelse finns på Fäviken
Magasinet, Åre/Järpen.
Den svenska restaurangbranschen fortsätter att utvecklas över hela spektrat,
och i synnerhet i det absoluta toppskiktet. De bästa blir hela tiden bättre och
de andra följer efter.
– Det finns en ny självsäkerhet i den svenska gastronomin med en stolthet över
våra råvaror och våra traditioner, säger Mikael Mölstad, förlagschef på White
Guide. Idag är Sverige en superspännande gastronomisk destination för
utlänningar och ett matland som det är värt att resa runt i som svensk.
– Svensk gastronomi uppmärksammas nu allt mer internationellt, inte minst
för sina exceptionellt spännande restauranger. Jag vågar påstå att Sverige är en av världens tolv främsta gastro-scener idag, och att regeringens vision om Sverige som
Europas ledande matland inte är helt ouppnåelig., säger Lars Peder Hedberg,
publicistisk chef på White Guide, tillika ordförande i den nordiska panelen i
World’s 50 Best Restaurants.
– Naturen och landsbygden uppmärksammas och reflekteras just nu inom den
svenska gastronomitoppen, både krogguiden White Guide och matmagasinet
Mat & Vänner har en viktig roll i att kommunicera detta till allmänheten,
säger Thorbjörn Östman, VD på White Guide och grundare av Mat & Vänner
(och tillika trädgårdsmästare).
– Vi är stolta över att 800 branchmänniskor förgyller denna härliga manifestation
för hela den svenska restaurangbranchen i en tid då medvinden blåser
varm ända in i de kompetenta svenska krogköken. Vi gäster är de största
vinnarna som har många spännande måltidsupplevelser att se fram emot,
förklarar Mats Hanzon, styrelseordförande i White Guide.
Årets priser och utnämningar
Årets Bästa Restauranger 2011
Frantzén/Lindeberg, Stockholm
Oaxen Krog, Mörkö
Årets matupplevelse 2011Fäviken Magasinet, Järpen
Årets Vinupplevelse 2011Operakällaren Matsalen, Stockholm
Årets Serviceupplevelse 2011Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
Årets Miljö & Stämningsupplevelse 2011Bastard, Malmö
Årets Kafeupplevelse- i samarbete med Löfbergs LilaPontus!, Stockholm
Årets Stjärnskott 2011Linnea Art Restaurant, Göteborg
Årets Ekokrog 2011 – i samarbete med EkoMatCentrumPM & Vänner, Växjö
Årets Värt en Resa 2011 – i samarbete med SJVendels Ales Stenar, Löderup
NYHET! Årets Barer – i samarbete med DiageoGuldbaren – Nobis Hotel, Stockholm
Marie Laveau/Little Quarter, Stockholm
Årets Hjärtekrog 2011Sturehof, Stockholm
Årets Rising Star 2011 – i samarbete med S.PellegrinoDANIEL BERLIN, Daniel Berlin, Skåne Tranås
Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med SHRMAGNUS EK, Oaxen Krog, Mörkö
White Guide Global Gastronomy Award 2011 – i samarbete med ElectroluxALAIN PASSARD, l’Arpège, Paris.
Se alla inom temat här
Senaste i Mötesnytt
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor Istället för trängsel och stress, kunde kollegorna på Philips i Göteborg njuta av vilsam natur, effektiva möten och en känsla av gemenskap på bekvämt avstånd från stadens brus. – Vi har faktiskt fått mer värde för pengarna här, säger konferensarrangör Torbjörn Luther.