Sav – en smaksensation på Passion för Mat
Champagne får det inte heta, men det är dit tanken far vid det första mötet. Sav är det jämtländska, mousserande björksavsvinet som nått in i de finaste salonger. Sav har gjort succé världen över. Nu har Sav erövrat Göteborg.
7 mars 2011, uppdaterad: 28 maj 2013
Efter ett recept daterat 1785 har ekoingenjör Mosten tappat sav från utvalda björkar vid Storsjön. Läst av växtligheten runt björkarna för att försäkra sig om att saven innehåller rätt mineraler. Jäst saven till tonerna av klassisk musik, till sina rockfrälsta arbetares förtret. Resultatet är en porlande dryck med torr, lång eftersmak av gåslever, syrlighet av nöt, fläder och päron.
Tänk om Dan Andersson vetat att den sav han drack en gång skulle serveras till Nobels minne och som skandinaviskt hälsoelexir i Japan.
"Jag åt bark med de mina om våren, och till drick jag tappade sav,
jag timrade giller i snåren och var nöjd med vad Herren gav."
(Dan Andersson: En gamling, 1915)
Ekoingenjör Peter Mosten är nöjd med vad herren gav. Och med besökarnas reaktioner på Passion för Mat.
– Under hela mässan återkom besökare för att smaka ytterligare en gång. Känns riktigt roligt att det här unika elixiret går hem hos en bred publik. Jag har förlängt flaskjäsningen till minst två år. Det har förstärkt smaken av bl a gåslever. Jag tror det är nyckeln till smaksensationen människor upplever.
Se alla inom temat här
Senaste i Mötesnytt
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor Istället för trängsel och stress, kunde kollegorna på Philips i Göteborg njuta av vilsam natur, effektiva möten och en känsla av gemenskap på bekvämt avstånd från stadens brus. – Vi har faktiskt fått mer värde för pengarna här, säger konferensarrangör Torbjörn Luther.