Nu har Brasseriet öppnat
Nyöppnat Brasseriet ligger i hjärtat av Kungliga Operan, beläget en trappa ner från Operans stora entré i före detta Operakaféet och Strömkaféet. Brasseriet nås enklast från Strömgatan 14.
24 april 2015, uppdaterad: 29 maj 2015
Lokalerna som renoverats och fått en rejäl ansiktslyftning har genom åren fungerat som personalrum, konsertlokal, förråd, mattaffär och kafé. Strömkaféet eller från början ”Strömmen”, som lokalen kallades bland stammisarna, blev från det att Operahuset byggdes 1898 och ett par decennier framåt, känt som en ”bohemkrog” där författare, poeter och konstnärer samlades – i en hemtrevlig men ändå lite ”lyxig” miljö.
Matsalen är belägen en trappa ner från Operans stora entré i före detta Operakaféet och har cirka 90 sittplatser. Baren ligger i anslutning till entrén från Strömgatan och har en trivsamt lång bardisk med utsikt mot Stockholms slott. Bardelen har cirka 50 sittplatser. Uteserveringen med cirka 50 sittplatser ligger i bästa solläge och med härlig vy över Strömmen och slottet.
Maten har en svensk identitet parat med lokala och globala ingredienser och influenser. En meny som bygger på säsongens råvaror och dess naturliga smaker. Rätterna är mellanstora och man kan säga att tre rätter motsvarar förrätt och varmrätt. Menyn är den samma i matsalen, baren och på uteserveringen.
– Det känns väldigt roligt att äntligen lägga den sista viktiga pusselbiten i vår krogsatsning på Operan. Brasseriet blir hjärtat i verksamheten och kompletteras av de båda sommarterrasserna, Strömterrassen och Guldterrassen, säger Operarestaurangernas vd Helena Broström Papas.
Brasseriet serverar lunch och middag och är öppet oberoende av Operans föreställningar.
Måndag - onsdag: 11.30-01.00
Torsdag - fredag: 11.30-02.00
Lördag: 12.00-02.00
Söndag: Stängt
Brasseriet ägs och drivs av krögarna bakom bland annat Grodan.
VD: Helena Broström Papas (tidigare Artipelag och Grodan)
Restaurangchef: Klara Östman (tidigare Artipelag och Grodan)
Kökschef: Marcus Sjösten (tidigare Moderna Museet och Hjerta)
Souschef: Gustaf Sandfridsson (tidigare Ekstedt och Hjerta)
Souschef: Tobias Palmgren (tidigare Hjerta)
I Operarestaurangerna ingår Brasseriet, Strömterrassen och Guldterrassen samt pausservering och personalmatsalen Futten. Operarestaurangerna sköter all mat och dryck i Kungliga Operans lokaler.
Se alla inom temat här
Senaste i Mötesnytt
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor Istället för trängsel och stress, kunde kollegorna på Philips i Göteborg njuta av vilsam natur, effektiva möten och en känsla av gemenskap på bekvämt avstånd från stadens brus. – Vi har faktiskt fått mer värde för pengarna här, säger konferensarrangör Torbjörn Luther.