Konferens om filmturism i Ystad
Den 15-16 september är det åter dags för Mixed Reality Scandinavia, en unik konferens om filmturism och destinationsutveckling. Årets tema är ”Platsbaserat berättande” med programpunkter som augmented reality, vampyrturism, hur man använder ljud och mobilteknologi för att förstärka en plats och hur besökare engageras i ett deltagardrama.
10 augusti 2011, uppdaterad: 28 maj 2013
Filmkritikern och journalisten Orvar Säfström, känd från teveprogrammet Filmkrönikan, leder konferensen och delar med sig av egna tankar kring filmturism och platsbaserade berättartekniker.
Konferensen går av stapeln på Ystads Saltsjöbad.
– Ystads kommun är en av Sveriges främsta turistkommuner. Men det räcker inte med det. Vi tar ytterligare ett steg och utvecklar framtidens turism genom att lära oss mer om de senaste teknikerna för platsbaserat berättande, säger Henrik Berven, marknadschef på Ystads kommun.
Ny teknikBland gästerna finns Carlo Blatz, en av Tysklands första utvecklare av interaktiv media. Med sina kunskaper om artificiell intelligens, augmented reality och röst- och ansiktsigenkänning, delar han med sig av erfarenheter från arbetat med den interaktiva filmen The Witness – ett nytt spännande sätt att ta del av ett mordmysterium.
Ulf Wilhelmsson, universitetslektor i hypermedievetenskap och medskapare till datorspelsutbildningarna vid Högskolan i Skövde, uppdaterar om ett pågående projekt för Karlsborgs Turism som innefattar både speltänk och teknik. Michaela Schmied berättar om nyheterna kring augmented reality och Christopher Sandberg, grundaren av det prisbelönta företaget The Company P, delar med sig av sina lärdomar av att kombinera ny teknik med engagerandet av människor i händelser och historier. Christopher har bland annat samarbetat med Tim Kring, skaparen av TV-serien Heroes, som producent för transmediaprojektet ”The Conspiracy for Good”.
Samarbete mellan film- och turismbranschAnn-Marie Thorell, tidigare marknadschef och reseproducent berättar om filmturismen på Gotland och arbetet med att ge besökare möjlighet att följa en verklig eller fiktiv person eller händelser från böcker och film i så kallad fotspårsturism. Julie Lindegaard föreläser om filmturismen i Danmark och berättar om den regionala filmfonden FilmFyn där hon arbetar som utvecklingschef. På programmet står även en paneldebatt kring samarbetet mellan filmturism och filmproduktion och en workshop kring filmturismens framtid.
VampyrturismForskarna Dr. Christine Lundberg och Sigrid Mattsson från Mittuniversitetet berättar om sina resultat i forskningsprojektet PopCulTour som fokuserar på omfattningen av populärkulturturism och hur den tar sig uttryck. Deras nuvarande fokusområde är fenomenet Twilight Saga och den turism som byggts upp kring detta runt om i världen.
Se alla inom temat här
Senaste i Mötesnytt
Öijared Resort Västergötland
Konferenspärlor Istället för trängsel och stress, kunde kollegorna på Philips i Göteborg njuta av vilsam natur, effektiva möten och en känsla av gemenskap på bekvämt avstånd från stadens brus. – Vi har faktiskt fått mer värde för pengarna här, säger konferensarrangör Torbjörn Luther.