The Winery Hotel lanserar sitt första vin och rustar för skörd
Mat & dryck Det är nu full aktivitet på The Winery Hotel i Solna. Plockbordet ställs fram, tankar och ekfat rengörs och de sista flaskorna av förra årets vin buteljeras. Druvorna är påväg från Toscana och spänningen är på topp.
29 augusti 2017,
– Det här är årets viktigaste händelse för oss, förklarar Ejnar Söder, hotellentreprenör och grundare av The Winery Hotel.
Ett stort glasfönster bakom receptionen visar verksamhetens bultande hjärta - vineriet.
– Vi öppnade för drygt ett år sedan och nu inväntar vi druvorna till vår andra årgång, samtidigt som vi släpper Winery Red 2016. Det är stort, säger Ejnar Söder.
Han berättar att det förra året var en otroligt härlig känsla i hela huset och att alla nu är väldigt laddade över att få uppleva den energin igen.
Sommarens värmebölja påverkar skörden
– Vi har haft det väldigt varmt i Toscana i år. Temperaturerna har närmat sig 40 grader och vattenbristen har varit utmanande, förklarar Sofia Ruhne från vingården Terreno i Toscana och ansvarig för vinframställningen på The Winery Hotel.
Tillsammans med vinmakaren Luca Rettondini följer hon vinets hela färd från fält till flaska. På grund av den värmebölja som dragit igenom Italien i sommar ligger skörden nästan en hel månad tidigare än förra året.
– Det går inte att styra över vädret men vinets kvalitet handlar även väldigt mycket om vingårdens läge och vinmakarens hantverk. En av de mest intressanta faktorerna med vin är just att alla årgångar speglar verkliga omständigheter, säger hon.
Ejnar Söder fyller 85 år i år och firar samtidigt 70 år i branschen.
– Jag har varit med om så mycket under dessa år och nu, när även vårt första vin ser sitt ljus, kan jag tacka för mig med ro i själen, säger han med ett leende.
En vingård och ett hotell i ett
The Winery Hotel är precis som det låter – en vingård och ett hotell. Det är en vinfamilj och en hotellfamilj som ligger bakom rörelsen. Familjen Söder har drivit hotell i över 40 år och familjen Ruhne är vinmakare i Toscana sedan 30 år och kan hantverket från grunden.
Den 8 september kommer druvorna till Solna och arbetet sätter igång. Alla som har vägarna förbi är välkomna att titta på hur ett vin blir till.
– Det här är en unik upplevelse! Vi får inte glömma att The Winery Hotel faktiskt är det mest nordliga urbana vineri i världen tillika Sveriges första, berättar Ejnar Söder stolt.
Några veckor senare, mellan den 30 september och den 1 oktober, bjuder The Winery Hotel in till en storslagen skördefestival i äkta toscansk anda. Lobbyn förvandlas då till en italiensk piazza, vineriet är i full aktivitet och – förutom att prova det egna vinet såklart – anordnas massor av roliga upptåg och provningar i skördens tecken.
Viktiga datum under hösten på The Winery
1 september - Winery Red 2016
The Winery Hotel’s första egenproducerade årgång lanseras den 1 september på Systembolaget. Det finns på hyllan i Mall of Scandinavia samt i beställningssortimentet. Winery Red 2016 nr. 31853
8 september - Druvorna kommer
När druvorna kommer till Solna från Toscana sätter arbetet igång. Alla är välkomna att komma förbi och titta på hur ett vin blir till. Det här är en unik upplevelse!
30 september - 1 oktober - Wine Harvest Festival
För att fira skörden anordnar The Winery Hotel en skördefestival i äkta toscansk anda. Lobbyn förvandlas till en italiensk piazza, vineriet är i full aktivitet och förutom att prova det egna vinet anordnas en rad olika, roliga upptåg och provningar - allt i skördens tecken.
Se alla inom temat här