Insekter på menyn – en ny matkultur på väg - | Konferensvärlden
Mat och Dryck > Insekter på menyn – en ny matkultur på väg

Insekter på menyn – en ny matkultur på väg

Mat & dryck Världen över sprider sig trenden med finrestauranger som serverar insekter. Samtidigt ser EU över om insekter ska få användas som livsmedel i Sverige. Insekter har länge varit en delikatess i Asien, Afrika och Sydamerika, och nu sprider sig trenden även i västvärlden.

22 oktober 2015, uppdaterad: 22 oktober 2015

Nya livsmedel som kommer till EU måste godkännas av EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet och just nu ser de över reglerna beträffande insekter. Insekter har länge varit en delikatess i Asien, Afrika och Sydamerika. I Korea, Kina och Japan hör det till vanligheterna att äta silkesmaskar, både rostade och kokta. I Colombia är det bladskärarmyror som står på menyn, där både myrorna och deras ägg äts. Smaken sägs vara syrlig och påminna om vinäger. De senaste åren har trenden spridit sig till västvärlden. Paris, New York och Amsterdam är bara några exempel på städer där insekter börjar bli mer förkommande på menyn.

Bookatable har nyligen genomfört en undersökning där de har frågat svenska konsumenter hur de ser på att äta insekter.

– I Sverige tycker vi det är konstigt med insekter på menyn men det faktum att vi äter både blodpudding och surströmming upplevs minst lika udda i andra länder. Matkulturen i dag präglas ständigt av nya influenser, vissa är här för att stanna medan andra är övergående flugor. Om just flugor är något vi vill äta även i Sverige återstår att se, säger Jonas Carlén, Commercial Director på Bookatable Sverige.

Helt främmande för att äta småkryp är dock svenskarna inte. I en undersökning som Bookatable låtit göra uppger 44 procent av respondenterna att de kan tänka sig att äta insekter. 66 procent av männen är positivt inställda till att äta insekter medan motsvarande siffra hos kvinnorna ligger på 39 procent. Intresset för att äta insekter som mat utvecklas med åldern. Alla svarande under 18 år uppger att de inte kan tänka sig att äta insekter, medan hälften av respondenterna över 60 år svarade ja. Mellan 26-40 år svarade 36 procent ja på frågan.

Om du är intresserad av att äta insekter kan du göra det här:

  • The black ant i New York där du kan avnjuta ”black ant guacamole” & ”ground grasshopper-crusted shrimp”
  • Le Festin Nu i Paris serverar ”vers de farine” (mjölmask) och ”grillons” (gräshoppor

För dig som gärna vill ge dig ut på smakäventyr, utan insekter på tallriken, finns dessa annorlunda restauranger:

  • Svartklubben Ät i totalt mörker och serveras av blinda servitörer och lyssna på musik av det blinda bandet Synliga.
  • Magic bar Trolleritricks för både sinnen och gom.
  • Aifur Döpt efter det legendariska vikingaskeppet Aifur och är resultatet av 15 års samlande av kunskap och forskning om livet, maten och kulturen från åren 700-1100, toppat med kunnig personal i lokal i Gamla Stan
  • Garlic and Shots Alla rätter serveras med vitlök. Enligt restaurangen själva kan man aldrig be om mindre vitlök, men alltid om mer.

Undersökningen baseras på en webbenkät som genomfördes bland Bookatables kunder under oktober månad 2015. 352 respondenter medverkade.

Taggar/Etiketter
Mat & dryck  Restaurang  Stockholm  


Se alla inom temat här

Senaste i Mat och Dryck


Få vårt nyhetsbrev

Snabb söktjänst och kostnadsfri bokningshjälp med allt för konferenser, möten och event.

Kontakta oss!

Telefon: 08-506 285 00 | 020-10 00 59

Adress: Industrivägen 1, 171 48 Solna

E-post: info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se


Medverkan och annonsering

Läs mer om de exponeringspaket som vi erbjuder företag inom möten, event och konferens.

Allt inom möten och konferens

Konferensguiden | KonferensVärlden | Festplatsen
Få konferensoffert redan idag!  Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook så får du uppdateringar om nyheter och erbjudanden.