Chokladens högtid!
Vintern, och framför allt julen, är chokladens högtid i Sverige.
16 december 2013,
Men redan på Chokladfestivalen på Stockholmsmässan, i oktober, var det 42 500 besökare som tjuvstartade sitt chokladfrosseri genom att provsmaka sig igenom hundratals sorter. Chokladprovning har förövrigt blivit en populär aktivitet på konferenser, och på till exempel anläggningen Aronsborg Konferenshotell har man tagit det steget längre - genom att låta konferensgästerna göra sina egna praliner.
Vill man inte äta choklad så kan man ju alltid smörja in sig i den på spa istället. Chokladinpackningar och chokladmassage är mer poppis än någonsin. Mums!
Visste du att:
Vi äter drygt 5 kilo choklad per person och år i Sverige.
Av de 5 kilona är drygt hälften ofylld choklad och resten praliner.
Mest choklad äter vi på vinterhalvåret och allra mest kring julhelgen.
I Nordeuropa äter vi mest ljus choklad, ju längre söderut man går desto populärare blir mörk, mer bitter choklad.
Mest choklad i Europa äter man i Schweiz, 9,5 kilo per person och år.
Källa: Nationalencyklopedin
Se alla inom temat här